Sylvia Mahlangu förstod direkt att någonting var fel. Mammans arbetsgivare lät konstig på rösten när han ringde. 

Beskedet var det värsta tänkbara, rapporterar sydafrikanska News24.

– Din mamma ramlade ned i poolen och dog, sade arbetsgivaren.

Vid sidan av den personliga tragedin innebar förlusten av modern Maria Mahlangu också ekonomisk kris. Sylvia Mahlangu var arbetslös, ensamstående småbarnsförälder och bodde med sin mor. 

När hon kontaktade de lokala myndigheterna i hemstaden Pretoria fick Sylvia Mahlangu veta att hon inte var berättigad till efterlevandelivränta.

Anledningen: Mamma Maria Mahlangu räknades, trots 22 års tjänstgöring hos samma arbetsgivare, inte som anställd. 

Det gjorde ingen av Sydafrikas över en miljon hushållsarbetare.

Sylvia Mahlangu vägrade acceptera svaret. Tillsammans med hushållsarbetarfacket Sadsawu tog hon strid.

Sju år senare kom en första seger. 2019 slog domstolen i Pretoria fast att det var grundlagsvidrigt att ställa hushållsarbetare utanför försäkringsskyddet. 2020 gick Sydafrikas konstitutionsdomstol på samma linje. 

Nu har lagändringen trätt i kraft och sydafrikanska hushållsarbetare – med eller utan anställningsavtal – omfattas av grundläggande försäkringsskydd.      

Sylvia Mahlangu säger att hon kände en plikt att driva frågan. Inte bara för sig själv. Inte bara för mammans upprättelse. 

– Ibland kände jag mig uppgiven. Jag var hela tiden tvungen att påminna mig om att jag inte gjorde det här för min skull, utan för alla hushållsarbetare där ute, säger hon till News24.

– Nu kommer hushållsarbetare att tas på allvar.  

Sydafrika

Sydafrika har omkring 50 miljoner invånare och är Afrikas största ekonomi.

Landet har en välmående medelklass och en rik elit. Samtidigt är fattigdomen utbredd, arbetslösheten hög och de ekonomiska klyftorna bland de djupaste i världen. 

Afrikanska nationalkongressen (ANC) har dominerat politiken sedan valet 1994, det första sedan rasåtskillnadssystemet apartheid avskaffades, men stödet har minskat i takt med korruptionsskandaler och ökande arbetslöshet. 

Källa: UI/Landguiden.