När pandemin slog till i fjol införde Teleperformance hemmajobb för sina runt 2­500 anställda i Albanien.

Men företaget, som bland annat erbjuder kundtjänst och support på entreprenad, ville ändå hålla ett öga på personalen. Därför installerades webbkameror i de anställdas bostäder. 

Fackföreningen Solidariteti tog strid mot beslutet.

Barbara Mecaj, en av de fackligt anslutna som höjde rösten i protest, menar att hemmets sfär inte är arbetsgivarens att styra över.

– Om företaget har specifika krav och behov så får det implementera dem på arbetsplatsen, säger hon enligt det globala tjänstefacket Uni.

Solidariteti anmälde kameraövervakningen till den albanska data- och integritetsskyddsmyndigheten. Nu har myndigheten gett facket rätt. 

Unis ordförande Christy Hoffman beskriver beskedet som en stor seger. 

– Att arbeta hemifrån innebär inte att du saknar rättigheter, säger hon till den egna organisationens sajt, men tillägger att konflikten med Teleperformance inte är löst.

Fyra fackligt anslutna, däribland Barbara Mecaj, har fått sparken sedan de protesterat mot kameraövervakningen.

Facket har överklagat avskeden till domstol. 

– Tyvärr fortsätter Teleperformance att köra över anställdas rättigheter och vägrar förhandla med facken, säger Christy Hoffman.

Teleperformance

Teleperformance erbjuder entreprenadtjänster inom exempelvis kundtjänst och support. 

Med runt 330 000 anställda i 80 länder, som kan erbjuda service på 265 språk, är det franskägda företaget störst i sitt slag i världen. 

I Albanien har företaget runt 2 500 anställda. I Sverige 1 400.

Källa: Teleperformance