Länge var viruset en vinstlott för Top Glove.

Under andra kvartalet rapporterade det malaysiska företaget att vinsten stigit med 366 procent jämfört med samma period 2019, rapporterar den engelskspråkiga nyhetskanalen CNA

– Efterfrågan på plasthandskar fortsätter stiga så vi tror att det bästa fortfarande ligger framför oss, sade vd:n Lim Wee Chai.

I stället började problemen att hopa sig. 

I mitten av juli stoppade amerikanska tullmyndigheter import av plasthandskar från två av Top Gloves dotterbolag, med hänvisning till misstänkt tvångsarbete

Enligt Top Glove – vars runt 21 000 anställda i huvudsak är gästarbetare – handlade frågan om illegala rekryteringsavgifter som agenter tagit ut i arbetarnas ursprungsländer. Avgifter som nu retroaktivt skulle betalas tillbaka. 

I november drabbades företaget av den pandemi den dittills tjänat stora pengar på.

Ett större virusutbrott spårades till Top Gloves gästarbetarbostäder. Fram till den 2 december hade 5 038 personer i klustret testat positivt för covid-19, enligt CNA. 

Nu misstänks företaget ha fuskat med de nya reglerna för arbetarbostäder som infördes den 1 september i syfte att minska risken för smittspridning. 

Regeringen har stängt 28 av Top Gloves fabriker i staden Klang och arbetsmarknadsdepartementet rekommenderar att åtal väcks mot företaget, uppger nyhetsbyrån Reuters

– Jag har besökt bostäderna och förhållandena är fruktansvärda, säger arbetskraftsministern Datuk Seri M Saravanan till malaysiska tidningen The Star.

– Mina tjänstemän beordrades att gå in med full kraft eftersom detta är en stor, sårbar grupp migrantarbetare. Om vi inte agerar riskerar vi att tappa kontrollen över det här utbrottet.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att det under de senaste två månaderna satsat motsvarande 41,5 miljoner kronor på rymligare bostäder. 

”Våra anställda är vår största tillgång och vi kommer att fortsätta arbeta nära berörda myndigheter för att genomföra de nödvändiga förbättringarna”, skriver Top Glove. 

Migrantarbetare i Malaysia

Enligt officiella siffror fanns knappt två miljoner registrerade gästarbetare i Malaysia i september 2019. Det motsvarar en femtedel av arbetskraften i landet.

Därutöver uppskattar Världsbanken att  en dryg miljon papperslösa migrantarbetare uppehåller sig i landet.

Den klart största gruppen gästarbetare är indoneser, följt av myanmarier. 

Gästarbetarna är överrepresenterade i tunga och lågavlönade jobb. En tredjedel av de anställda i servicesektorn är gästarbetare, liksom en fjärdedel i jordbruket.

Källa: ILO