Den nya lagen som ska ge hushållsarbetare anständiga villkor, lön, försäkringar och semester planeras att läggas fram i parlamentet nästa år, rapporterar tidningen The Star.

Trycket på en ny lag har funnits länge.

De senaste åren har vittnesmålen från utnyttjade hushållsarbetare avlöst varandra.

Flera tragiska dödsfall har också rapporterats i medierna.

FN:s arbetsmarknadsorgan ILO röstade 2011 fram en konvention om anständiga villkor för hushållsarbete.

Hittills har bara 26 länder ratificerat konventionen, vilket Sverige gjorde i december 2018. Malaysia har inte antagit konventionen.

Slavkontrakt gör migrantarbetarna rättslösa

Global

Arbetskraften i Malaysia uppgår till drygt 15 miljoner människor och enligt medieuppgifter arbetar ett par hundratusen som hembiträden.

Många av dessa är arbetskraftsinvandrare från Indonesien. 

Regeringen vill, enligt uppgifter, även förändra lagar om facklig organisering och arbetsmiljö- och hälsa, för att bättre skydda arbetare. 

Den fackliga centralorganisationen MTUC har tidigare i år lämnat in sin kravlista inför reformerna av arbetsmarknadslagstiftningen. 

Hushållerskor säljs på nätet

Global

På kravlistan hittas bland annat förlängd mammaledighet, från 60 till 98 dagar, liksom sju dagars pappaledighet.

MTUC vill också att alla företag med fler än hundra anställda ger möjlighet till barnomsorg och att alla ska ha rätt till 30 dagars sjukskrivning, i stället för dagens 15.

Endast cirka 6 procent av arbetskraften är medlemmar i ett fackförbund men MTUC önskar att fackligt medlemskap ska vara obligatoriskt.