Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Det ökända kafala-systemet, som existerar i Gulfstaterna, har kallats för 2000-talets apartheid. Kafala-systemet ger arbetsgivare stor kontroll över migrantarbetare med möjlighet att beslagta deras pass, kontrollera löner och dessutom avgöra om de får sluta eller byta jobb.

För hushållsarbetare betyder det att de ofta inte kan påverka själva var de ska jobba. Människorättsorganisationer menar att deras anställningar snarare är slavkontrakt.

En genomgång som sajten Stepfeed gjort visar att människor säljer hushållsarbetare på marknadsplatsen OLX för tiotusentals kronor.

Tidigare i veckan låg en annons ute i Libanon som visade en etiopisk kvinna till salu som hemhjälp. Denna annons har dock plockats ned efter granskningen.

Men Stepfeed hittade också två annonser med kvinnliga migrantaretare i Oman.

I en står att läsa:
”Kristen hushållerska från Filippinerna, 24 år gammal. Hon har varit i Oman i 3 månader, detta är hennes första gång i landet. Hon kan laga mat, städa, tvätta och göra allmänt hushållsarbete. Anledningen till att hon släpps är att hon inte kan ta hand om små barn. Önskat pris: 1400 rials”.

1400 omanska rials motsvarar drygt 32 000 kronor.

I ett mejl från OLX till Stepfeed poängterar bolaget att annonserna på marknadsplatsen inte bryter mot lokala lagar.

”OLX erbjuder migranter en plattform för att hitta jobb för att fortsätta att försörja sig inom landet”, skriver företaget i mejlet.

– För att begränsa exploateringen av migrantarbetare måste regeringars roll för rekrytering och placering av hushållsarbetare stärkas, säger Bernadette Daou, programansvarig på hjälporganisationen KAFA i Libanon i ett uttalande.

Kafala-systemet existerar i olika former i Förenade Arabemiraten, Oman, Bahrain, Kuwait, Saudiarabien, Jordanien, Irak och Libanon.

 

Modern office buildings, condominium in big city downtown with Motorway, Expressway, Freeway the infrastructure for transportation in modern city, urban view at twilight time