En landsomfattande strejk har brutit ut i Indien i dag tisdag. Tvisten mellan landets bönder och regeringspartiet BJP gäller landets tre nya jordbrukslagar som drevs igenom i september.

Reformerna ger privata aktörer mer makt i lantbrukssektorn, vilket inte kommer att skada enskilda jordbrukare anser regeringen. Men bönderna är inte lika övertygade. De tror snarare på prisfall och sämre intäkter om de inte längre har rätt till ett minimipris för sina grödor.

En av de största förändringarna är att jordbrukare får sälja sina produkter till marknadspris direkt till privata aktörer, såsom jordbruksföretag, stormarknader och livsmedelsbutiker online.

De flesta indiska bönder säljer för närvarande majoriteten av sina produkter på statligt kontrollerade grossistmarknader, skriver indiska medier.

Fem samtalsrundor har brutit samman mellan parterna och med minst 15 oppositionspartier i ryggen, liksom många fackliga organisationer inom jordbruk, bank- och transportsektorn, har jordbrukarna därför utlyst en storstrejk 8 december, så kallad Bharat Bandh.

De veckolånga protesterna har kantats av uppgifter om polisvåld och de fredliga demonstrationerna har mötts av vattenkanoner och tårgas.

Transportfack som representerar över 14 miljoner lastbilsförare, busschaufförer och taxichaufförer har sympatiserat med jordbrukarna och hotat att stoppa leveranser i vissa regioner om regeringen inte lyssnar på deras krav.

Oppositionspartier menar att premiärminister Narendra Modi drev igenom de nya lagarna utan varken en föregående diskussion eller omröstning i parlamentet, rapporterar bland annat nyhetskanalen NDTV.

Indiens jordbruk

Mer än hälften av alla i den indiska arbetskraften arbetar inom jordbruket, en sektorn som står för knappt en sjättedel av landets BNP. Indiens jordbrukare är mestadels småskaliga. 68 procent av dem äger mindre än en hektar mark.

Källa: BBC India

De flesta av de protesterande bönderna kommer från de norra delarna av landet, Punjab och Haryana, och tillhör landets rikaste jordbrukssamhällen. Deras protester har också fått gehör i sociala medier och utomlands.

I USA har fler kongressledamöter uttryckt stöd för de indiska jordbrukarna.

– Jag sympatiserar med Punjabibönderna i Indien och protesterar för deras försörjning och skydd mot missvisande, manipulerande regeringsreformer, sa kongressledamoten Doug LaMalfa på måndagen, enligt The Economic Times.

I Kanada, som har en stor invandring från Indien, har premiärminister, Justin Trudeau i två omgångar kommenterat läget med att landet ”alltid kommer att försvara människors rättigheter till fredliga protester”.

Trudeaus uttalanden har väckt kritik i den indiska regeringen som menar att inget annat land borde lägga sig i deras interna angelägenheter.

Under strejken på tisdagen blockerade demonstranterna stora vägar utanför bland annat Delhi, men fordon från räddningstjänst tilläts passera.