2012 drev Mitt Romney och Barack Obama vad som av många kallades de mest negativa presidentvalskampanjerna i USA:s historia. 

Som reporter på plats hade jag i uppgift att rapportera hem och jag minns att alla pratade om hur jobbigt det var med all smutskastning. 

Mer än 90 procent av allt innehåll i de politiska reklamfilmerna var svartmålning av konkurrenten.

”Mitt Romney är inte lösningen – han är problemet”, slog en av Obamas valfilmer till med. 

”Du försökte. Han försökte. Det är okej att förändra”, var budskapet i en av Mitt Romneys kampanjfilmer. 

Det var då. Åtta år sedan. Inte så mycket att trilla av stolen för i år. 

Ibland tänker jag på hur det hade varit om Barack Obama inte blivit omvald. Om Mitt Romney stått som segrare på valvakan i Boston i november 2012. 

När primärvalssäsongen inleddes i Iowa i början av det året blev jag inbjuden på en republikansk hemmafest i Des Moines. 

Det var en minnesvärd fest. Värdinnan Julie var salongsberusad när jag kom. En gäst kastade ut morötter genom köksfönstret till rådjur och en granne körde bilen över den prydliga gräsmattan när han missat uppfarten. 

– Visste du att här i Iowa producerar vi mer majs än hela Sovjetunionen? 

Just Sovjetunionen, som föll samman i början på 1990-talet, var ett kärt ämne bland festdeltagarna, liksom homosexualitet. Men kanske hetast av alla ämnen var att fråga mig om min syn på Iowa och USA.

– Sedan Obama kom till makten har vi förlorat sådan respekt i utlandet. Vårt goda rykte är borta. Hur ser ni i Europa egentligen på oss?

Den frågan i många varianter möttes jag av både där och under alla republikanska valmöten jag deltog i.

I dag undrar jag hur Julie, Darrel, Karen och de andra på hemmafesten tänker om USA:s rykte i världen. 

Hillary Clinton och Donald Trumps valkampanjer 2016 slog med råge nya rekord i smutskastning. 

2020? Ni vet nog. 

Tidigare i veckan var det just Mitt Romney som stod i fokus i en av Donald Trumps twitterattacker på Joe Biden. 

När Joe Biden kallade Mitt Romney för ”Mormonsenator” istället för vid hans namn gick Donald Trump loss. 

”Joe har aldrig varit en trevlig eller snäll kille, därför är det också lätt att se att denna uppenbara och snabbt förvärrade ’demens’ är oacceptabel för USA!”

Mellan smutskastning i sociala medier, sprids covid-19. Fast vad bryr sig en president som utger sig för att vara oövervinnerlig?  

Han har sedan han tillträdde genomfört mycket av det han gick till val på förra gången; skattesänkningar, avregleringar, begränsad invandring och ändrade handelsvillkor. 

Dessutom har vårens kraftiga uppgång i arbetslöshetsstatistiken halverats. 

Krisen är definitivt inte över. Men på hemmaplan, på Iowas majsfält, vet kärnväljarna vad de får med honom i Ovala rummet.