På tisdagen skulle storstrejk bryta ut i delstaten Rivers i södra Nigeria.

Men efter ett flera timmar långt möte mellan facken och delstatsregeringen skrinlades planerna i sista stund. 

Detta sedan delstatsregeringen gått med på fackliga krav som den länge avfärdat. 

– Parterna har kommit överens om att underteckna avtalet om att implementera den nya nationella minimilönen, säger Ayuba Wabba, ordförande för centralorganisationen NLC samt sedan 2018 ordförande för världsfacket ITUC, till lokala Channels TV.

Delstatsregeringen har även lovat att kompensera vårdanställda för löner som hölls inne i samband med en strejk 2017.

Dessutom ska NLC:s kontor, som i februari stängdes av lokala säkerhetsstyrkor, tillåtas öppna igen. 

Vidare ska en kommitté bestående av fackföreningar, arbetsgivare och delstatsregeringen inrättas för att hantera andra ännu olösta arbetsmarknadsfrågor. 

Överenskommelsen markerar slutet på flera månaders osämja.

NLC kallar uppgörelsen en stor seger och säger sig ha fått garantier för att inga fackliga aktivister ska utsättas för repressalier på grund av sitt agerande under konflikten.

– Mötet kom också överens om att ingen kommer att diskrimineras på grund av hans eller hennes handlingar eller vår inblandning i arbetsmarknadskonflikten med delstatsregeringen i Rivers, säger Wabba på en presskonferens.

Fackliga företrädare har länge anklagat delstatsregeringen för förföljelser och skrämseltaktiker.

– Situationen i Rivers har blivit så allvarlig på grund av att guvernören är fackfientlig. Han har också trakasserat fackliga ledare i delstaten, sade Williams Akporeha, ordförande för olje- och gasfacket Nupeng, en av NLC:s medlemsorganisationer, till Channels TV på måndagen.

– Ingen facklig ledare tycks gå säker. Allt fackligt arbete sker i hemlighet för tillfället.

I världsfacket ITUC:s årliga index över fackliga rättigheter får Nigeria betyg fyra på en femgradig skala, där ett är bäst och fem sämst.

Det innebär att Nigeria – tillsammans med bland andra Mexiko och Myanmar – ingår i kategorin länder där ”systematiska kränkningar av rättigheter” förekommer. 

Nigeria

Nigeria är med knappt 196 miljoner invånare Afrikas folkrikaste stat. 

Självständigheten från Storbritannien 1960 följdes av det förödande Biafrakriget 1967–1970 och flera militärkupper. 1999 återgick landet odramatiskt till demokratiskt styre. 

Landets ekonomi är kontinentens näst största efter Sydafrikas och Nigeria är Afrikas största oljeexportör. Oljesektorn skapar dock få jobb och en majoritet av befolkningen arbetar inom jordbruket. 

Norra Nigeria har under 2010-talet plågats svårt av upprepade terrorkampanjer iscensatta av jihadistiska Boko Haram.

Källor: UI/Landguiden, Världsbanken