Den sociala oron sprider sig i oljeländerna. Senast nu i Nigeria. Där chockhöjdes bensinpriserna precis och facket svarar med en generalstrejk.

Nigeria är ett av Afrikas största oljeland. Trots det måste de importera olja numera. Konsekvenserna har blivit flera prishöjningar senaste månaderna.

  • Bensinpriset höjdes nyligen med 68 procent.
  • Elpriset höjdes, i februari, med 45 procent.

– Vi har nått vägs ände, säger  Ayuba Wabba, ordförande för landets stora fackliga centralorganisation – The Nigeria Labour Congress (NLC).

Nyligen lämnade facket regeringsöverläggningar om prishöjningen. I dag, den 18 maj, genomförs en generalstrejk i protest mot höjningarna.

I en kommuniké skriver NLC att president Muhammadu Buhari, från regeringspartiet APC, verkar ha glömt bort alla löften från valrörelsen förra året. Då lovade han att bensinsubventioner skulle behållas om han vann makten.

Men nu har priserna höjts ändå.

Prishöjningarna drabbar våra medlemmar hårt, hävdar facket som anser att det vore bättre att göra en långsam anpassning istället. Det gamla bensinpriset låg kring 3,50 kronor litern, istället för det nuvarande på 6 kronor litern.

Regeringen kallar fackets beslut att gå ut i strejk för ”beklagligt”. Arbetsmarknadsdomstolen förbjöd nyligen NLC, som har fyra miljoner medlemmar,  att ta till konfliktvapnet.

Nigerias justitieminister har uppmanat arbetarna att respektera lagen och kallar konflikten för ”kriminell”.

För fyra år sedan föreslog den tidigare regeringen en liknande prishöjning men var då efter proteststorm tvungen att backa från förslaget.

Nigeria har stora ekonomiska problem. I februari ansökte det om ett nödlån på 30 miljarder dollar från Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken för att täcka hålen i statsbudgeten.

Nigeria är ett av flera länder som drabbats hårt av sjunkande oljepriser.

I Venezuela råder ett spänt läge mellan regering och oppositionen. Där har regeringen infört undantagstillstånd då protesterna mot energikrisen, höjda priser och elransonering införts.

Även vårt grannland Norge har påverkats. Där är bedömningen att 17 000 jobb har förlorats på grund av ett sjunkande oljepris.

För två år sedan var oljepriset 115 dollar per fat. I början av detta år låg det strax under 30 dollar per fat. Senaste månaderna har det dock gått upp och idag kostar ett fat olja kring 50 dollar.