Landets företag beordrades slå igen när Nigeria i slutet av mars stängde ned för att stoppa smittspridningen. Men den indiskägda risfabrikanten Popular Farms, i den nordliga staden Kano, ville hålla produktionen i gång ändå.

De anställda ställdes inför ett val, rapporterar BBC

Antingen arbeta under nedstängningen – och som tack få månadslönen höjd från motsvarande 670 till 790 kronor. 

Eller få sparken. 

För de runt 300 arbetare som antog erbjudandet om att stanna väntade dock en obehaglig överraskning: De fick inte lämna fabriken. 

Först nu har arbetarna kunnat undsättas, rapporterar den afrikanska nyhetsbyrån NAN

– Efter att ha fått informationen skickades en polisinsats ut och under husrannsakan så räddades 126 arbetare som varit fångar på fabriken i tre månader, säger polisens pressinformatör Abdullahi Haruna enligt nyhetsbyrån.

De frihetsberövade arbetarna vittnar om tuffa förhållanden i fångenskapen, med dagar fyllda av tvångsarbete och otillräckliga matransoner. 

– Vi fick bara vila korta perioder, böner var inte tillåtna, inga besök från familjen, säger Hamza Ibrahim, en av de undsatta, till BBC.

Fabriken har nu bommats igen. Enligt BBC har fem chefer gripits. 

Nigeria hade på torsdagen rapporterat drygt 20 000 bekräftade fall av coronasmitta samt 542 avlidna, enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Fakta: Nigeria

Nigeria är med drygt 190 miljoner invånare Afrikas folkrikaste stat. 

Självständigheten från Storbritannien 1960 följdes av det förödande Biafrakriget 1967–1970 och flera militärkupper. 1999 återgick landet odramatiskt till demokratiskt styre. 

Landets ekonomi är kontinentens näst största efter Sydafrikas och Nigeria är Afrikas största oljeexportör. Oljesektorn skapar dock få jobb och en majoritet av befolkningen arbetar inom jordbruket. 

Norra Nigeria har under 2010-talet plågats svårt av upprepade terrorkampanjer iscensatta av jihadistiska Boko Haram.

Källa: UI/Landguiden