Snart går de skilda vägar. I december 2019 samlas kollegerna på Arbets­förmedlingen i Åstorp till julfest. Bara några veckor senare slås kontoret igen.

Den 25 mars 2019 kliver fotografen Kristoffer Granath in på Arbetsförmedlingens kontor i Åstorp.

Vad väckte ditt intresse?
– Vad händer med en arbetslös arbetsförmedlare, det är ju intressant. Och så är det Sveriges mest utskällda myndighet. Jag jobbar ju med människan i fokus, och ville veta hur det har sett ut och vad som kommer att hända.

Vad visste personalen då?
– Varslen hängde i luften, det pratades turordning och pensioner. Den osäkerheten är inte lätt att jobba under. Men det var deras engagemang som överraskade mig. Det fanns väldigt mycket hjärta för kunderna i rehabgruppen till exempel: ”Kommer de att klara digitaliseringen?”. Arbetsförmedlarna har ju varit en länk till försörjning och stöttat och anpassat så länge.

Varför just kontoret i Åstorp?
– Åstorp överlag har inte en jättehög utbildningsnivå och Findus i Bjuv har varit den stora arbetsgivaren. Så försvann Findus. Vad händer när man då tar bort sista pinnhålet på försäkringsstegen, kontakten med Arbetsförmedlingen? Det blev ju ständig motvind.

Hur skulle du beskriva resten av året?
– Myndigheten ska centraliseras, det är osäkert vilka av de 50-60 anställa i Åstorp och Klippan som ska flytta in till Helsingborg. Samtidigt är de vana vid osäkerhet. Deras arbetsmiljö har redan så länge varit att springa på en ny boll i åtta månader, sedan kommer ny boll och ditt gamla projekt läggs ner. Det är så politiskt styrt, du ska inte ta något för givet. Allting ändras för arbetsförmedlare hela tiden. 

Och som fotograf?
– Det är ett av de svåraste projekt jag gjort. En miljö där till synes inget händer. Tänkte mycket på en Bob Hund-låt med någon textrad om att springa för att stå i kön. Öppna kontor som är stängda. Du är inte välkommen som arbetslös men det finns ändå skyltar om att du ska stå i kön. Man står still men ska ändå vara med liksom. Det råder en Kafkakänsla.  

Jag hade gärna sett mer genomtänkta beslut i framtiden

Sara Edman

”Jag har träffat ett antal personer som varit arbetslösa i fem, tio år. Det blir en rejäl omställning för dem när det rätta jobbet väl kommer. De har hittat en plats i livet och någon som tror på dem. De upplevelserna är fantastiska”, säger Sven Yngve.

”Jag började 1992 och har jobbat med alla grupper inom Arbetsförmedlingen. Sedan 2008 har jag arbetat som rehabhandläggare. Alla kommuner här har gått ihop i olika projekt för att hjälpa dem som står utanför att få jobb eller utbildning. Detta försvinner i och med omstruktureringen”, säger Anneli Halldén.

”Det är väldigt viktigt att kontakten med företagen i kommunen fungerar väl, att tillsammans med dem hitta vägar som ger jobb. Det är tydligt att en liten kommun som vår har lättare att knyta nära band till arbetsgivarna och på så sätt generera fler anställningar”, säger Roger Persson.

”Jag hade turen att inte bli uppsagd. Det känns inte bra att det är så många bra kolleger som får sluta. Vi har ju bättre resultat på de mindre kontoren så jag vet inte hur de tänker högre upp. Jag hade gärna sett mer genomtänkta beslut i framtiden”, säger Sara Edman.

I januari lämnade personalen kontoren i Klippan och Åstorp

Vid årets slut ska Arbetsförmedlingen ha 112 kontor i 106 av landets 290 kommuner. Det innebär att 184 kommuner kommer att vara utan. ”Den lokala närvaron” ska ändå säkerställas där, enligt myndigheten. 88 kontor ska ha fast bemanning. Och till 24 av kontoren kommer personal från myndigheten att resa ut. I början av 2019 fanns det 238 kontor i 218 av kommunerna. Då saknade 72 kommuner ett kontor.

Mycket att packa: Jättejobbigt att inte veta”

Det är mycket som Anneli Halldén ska packa ner när Arbetsförmedlingens kontor i Åstorp stänger. ”Jag flyttar med till Helsingborg, men jag vet inte hur det kommer se ut för mig. Det är så mycket som är oklart. Det är jättejobbigt att inte veta hur det blir. Flexibel är mitt mellannamn”, säger hon.

En annan tid – före digitaliseringen

Ett minne blott? Mycket av myndighetens arbete sker i dag digitalt, till exempel kan arbetslösa skriva in sig som arbetssökande via webben.

Vi har haft ett bra samarbete med kommuner, socialtjänsten och sjukvården, men när vi nu försvinner – vad händer då? Det finns inga färdiga lösningar för hur det kommer att se ut sedan. Man kan ju hoppas att vi med vårt arbete har skapat det som krävs för att det ska bli bra. Kort väg är framgångs­receptet. Mer­värdesbitarna för­svinner med en centralisering

Monica Åberg
Monica Åberg var en av dem i Åstorp som blev uppsagd. Men det dröjde inte länge förrän hon välkomnades att arbeta på Arbets­förmedlingen i Helsingborg. Nu sköter hon sitt arbete bakom plexiglas­skivan som satts upp för att skydda mot coronaviruset.

Vi trodde först att det var ett aprilskämt att de skulle lägga ner

Att Arbetsförmedlingens kontor i Åstorp skulle slå igen kom som en överraskning för Roger Persson och hans kollegor.

3 500 anställda på Arbetsförmedlingen sades upp under 2019

Nedskärningarna är en konsekvens av januariavtalet enligt vilket Arbetsförmedlingen ska reformeras till förmån för privata aktörer, men också av minskade anslag. Samtidigt får Arbetsförmedlingen allt fler nyinskrivna till följd av coronakrisen. Myndigheten spår att långtidsarbetslösheten kommer att öka till ”historiskt höga nivåer”.