Samtidigt som hundratals miljoner människor har levt under karantän och arbetslösheten stigit försöker allt fler att försörja sig genom så kallade mikrojobb.

Det handlar om att utföra enkla arbeten på nätet. Till exempel transkribera ljudinspelningar, registrera kvitton eller mot ersättning svara på enkäter från olika forskningsprojekt.

Ett allt vanligare jobb har blivit att träna artificiella intelligenser genom att märka objekt i olika bilder.

Jobben accepteras och betalas ett i taget, ibland med under en krona per styck. Det har beskrivits som det ultimata i osäkra anställningar.

Största plattformen är Amazons Mechanical Turk. Där möts arbetsgivare som vill ha hjälp med uppdrag och användare som säljer sin arbetskraft.

”Turken” som den globala mikrojobbsplattformen ibland kallas har inte uppgett hur många fler jobb som utförs de senaste månaderna men flera av de mindre konkurrenterna rapporterar om ett kraftigt inflöde av nya arbetare.

Brittiska Prolific ökade antalet personer som utförde arbete åt dem med 13 procent mellan februari och mars, antalet arbetade timmar ökade samtidigt med 50 procent.

Hive, en plattform specialiserad på AI-träning, har de senaste månaderna fått in dubbelt så många nya ansökningar om tillstånd för att få jobba, upper tidningen Wire

Workana, en av de största spanskspråkiga plattformarna, meddelar att antalet registrerade arbetare gick upp med 50 procent på bara några dagar efter att en rad latinamerikanska länder hastigt införde karantäner i mars, uppger webbtidningen Iproup.

Genom att studera nedladdningar av vissa tilläggsprogram bedömer Panos Iperotis, professor i informationsteknik på New Yorks universitet, att 20-30 procent fler jobbar för Amazons Mechanical Turk nu än i februari.

Panos Iperotis har under en längre period följt utvecklingen av Mechanical Turk. 

– Jag har sett en stor ökning från länder som Brasilien och Filipinerna. I några länder som Indien har en del arbetare å andra sidan faktiskt försvunnit – alla där har inte en dator hemma, säger han.

Det är en tuff bransch att försörja sig inom.

Nytillkomna på Mechanical Turk får ofta bara endast några kronor i timlön, andra plattformar kan ge ännu lägre betalning.

Att kvalificera sig för mer exklusiva plattformar eller mer lönsamma uppgifter är svårt.

Amazon själva ger dessutom mycket lite träning eller stöd.

Forum som Turker Nation, Reddits r/Mturk och Facebookgruppen Mturk workers svämmar över av trådar med frågor som ”jag har bara tjänat tio dollar, vad gör jag för fel” och ”hur får jag ut mina pengar”.

Samtidigt ökar nu konkurrensen.

– Jag ser att det blir fler arbetare och många nybörjare. Det märks att de bra uppdragen försvinner snabbare nu. Och för hemarbetare är skolstängningarna dåliga nyheter – flera som vill använda samma dator, ingenstans att sitta i fred, säger en administratör på forumet Mturk Nation som inte vill gå ut offentligt med sitt namn.

Alla är dock inte lika negativa. För pandemin har också skapat nya jobb, mängder av covid 19-relaterade enkäter ska nu fyllas i. 

– De brukar betala förhållandevis bra och många kommer tillbaka varje vecka med samma frågor till en stående panel. Det är bra uppdrag, säger Anastasios Theodorou, från USA som är en av många som jobbar för Mechanical Turk. 

Världsfacket Ituc har börjat kartlägga vad som händer i mikrojobbsdjungeln under coronautbrottet; resultatet ska presenteras i slutet av juni.

– Spökarbete, plattformsarbete, mikroarbete eller vad man vill kalla det, förnekar arbetare de rättigheter som en anställning ger. Under covid-19-utbrottet blir denna sektor en sista utväg för många desperata. Exploateringen ökar. Den enda lösningen är att länder och fackföreningar ser till att den här ekonomin regleras, uppger Ituc:s generalsekreterare Sharan Burrow i en kommentar.