Det har funnits i Norge och Danmark i många år men nu startar ETI, Ethical Trading Initiative, även i Sverige.

Det blev klart efter ett möte den 12 december.

I plattformen ingår både företag, fack och andra organisationer som jobbar för att förbättra arbetsvillkor i produktions- och leverantörsländer. 

Arbetet Global har tidigare skrivit om initiativet där Axfoundation, Coop Sverige, Fairtrade Sverige, Oxfam Sverige, Systembolaget, Västtrafik, LO, Unionen och den fackliga biståndsorganisationen Union to Union ingår.

Viveka Risberg, programansvarig på Axfoundation, som drivit frågan om ett svenskt ETI och går in som grundare, är nöjd.

– Det är väldigt glädjande. Det finns ett stort engagemang för dessa frågor i Sverige och ETI skapar fler förutsättningar för verklig förändring. ETI Sweden blir en plattform för alla som vill göra skillnad, säger hon i ett pressmeddelande.

Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union, ser fackliga fördelar med initiativet.

– Dagens globaliserade produktion skapar möjligheter för bättre levnadsvillkor för miljontals arbetstagare, men innebär också utmaningar gällande arbetstagares rättigheter. Som fackförbundens biståndsorganisation kan Union to Union inom ETI Sweden bidra med kunskap och erfarenheter från svenska fackförbunds utvecklingssamarbete i låg-och medelinkomstländer, säger hon i ett pressmeddelande.

ETI ska hjälpa företag att leva upp till de riktlinjer som OECD och FN riktlinjer har för etiskt företagande.

Där anges bland annat att företag ska se till att det är möjligt att organisera sig fackligt samt att arbetsvillkoren ska vara goda.