”Mitt namn är Jörg och jag vill ta med er på en märklig resa i den underbara världen av slangbellor…Vi ska avlossa några helt galna objekt, som pennor, avloppsrensare, ninjaknivar, machetes och till och med spjut.”

Med en djup manlig röst hälsar Jörg Sparve sina tittare välkomna till sin videokanal för slangbellsintresserade. 

Sen följer flera sekvenser där han, ackompanjerad av tung rockmusik, skjuter sönder föremål med avancerade slangbellor.

Flera avsnitt har haft över tio miljoner visningar på Youtube. 

Förra året startade Jörg Sprave vad han själv beskriver som världens första fackförening för youtubers. Men det är ett ganska speciellt fackförbund. Alla som publicerar sig på Youtube får vara med och det kostar inget.

Stora fackliga skillnader på Youtube

Global

Målet är att påverka ersättning och nätföretagets regler för annonsering.

Jörg Spraves utspel kunde länge betraktas som ännu en innehållslös dröm hos en youtuber men i somras hände något.

I juli bestämde sig IG Metall som organiserar 2,2 miljoner tyska metallarbetare att backa idén och drog igång kampanjen Fairtube

Det tyska facket krävde att videojätten skulle införa tydligare regler för vilka videos som får annonser, vilket påverkar ersättningen. 

– Vilka videos som exponeras och vilka som ger intäkter bestämmer företaget helt ensidigt och det är inte transparent. Det är förhållanden som vi kommer få se mer av på framtidens arbetsmarknad, så det är lika bra att möta dem tidigt, säger Michael Silberman, IG Metalls ansvarige för projektet.

Kina hoppas på ekonomisk robotrevolution

Global

Facket kräver även att youtubers som kontaktar bolaget ska få svar från en människa i stället för ett autogenererat svar. De kräver också att en ombudsman tillsätts som ska lösa konflikter mellan företaget och de som postar inlägg.

Frågan blir allt mer aktuell. Sajten används av 1,8 miljarder inloggade medlemmar varje månad och allt fler försörjer sig genom att publicera sig där. 

Tyska IG Metall har uppmanat bolaget att sätta sig i förhandlingar med företaget innan den 23 augusti i år och på deras hemsida tickar klockan ned.

Men frågan är vad som händer sen? Strejkvapnet är trubbigt för youtubers som lever på att publicera sig. 

Michael Silberman säger att de som vågar kan protestera via sina egna Youtubekanaler.

Annars hoppas vi på solidaritet från exempelvis andra fackföreningar, annonsörer, och Youtubes och Googles anställda, som också organiserar sig.

Han syftar på de protester som anställda på Google gjort flera gånger.

AI oroar ILO: ”Människan måste regera över maskinerna”

Global

Förra året skrev 3 000 Googleanställda under en petition krävde då att företaget skulle avsluta ett projekt med Pentagon – Project Maven – som gick ut på att utveckla en artificiell intelligens för att styra militära drönare.

”Vi tycker inte att Google ska vara i krigsbranschen” skrev de anställda till ledningen. 

Anställda på Google var även kritiska till att deras arbetsgivare utvecklade en kinesisk censurerad sökmotor, Project Dragonfly, och protesterade även där vilket ledde till att detta projekt lades ner i juli 

Andra upprop har krävt ett stopp för företagets medverkan i övervakning av USA:s gräns mot Mexiko och 20 000 googleanställda protesterade mot vad de ansåg vara bristande rutiner för att hantera sexuella trakasserier.

Facken runt om i världen har haft svårt att organisera medlemmar inom techindustrin samtidigt har anställda behov att förbättra sina villkor. 

Män underbetalda på Google – eller?

Global

Tech Workers Coalition är en informell amerikansk fackförening som försöker organisera både fast anställda, vars villkor ofta är mycket bättre, och tillfälligt anställda och de har nu spridit sig från Silicon Valley till ett halvt dussin andra städer i USA men även till Berlin i Tyskland.  

Men det är inte bara i västvärlden som det finns behov bland tech-arbetare att organisera sig. 

Även i den framväxande digitala stormakten Kina kämpar arbetare för bättre villkor.

Kinesiska programmerareprotesterar genom att sprida memes och andra inlägg i en protest mot den så kallade 9-9-6-kulturen, där anställda förväntas jobba från klockan nio på morgonen till nio på kvällen sex dagar i veckan. ”996 leder till en tidig grav”, är ett populärt slagord. 

De kinesiska protesterna började spridas för några år sedan via den amerikanska fildelningssidan Github och deras kampanj fick även stöd Tech Workers Coalition.

Den kinesiska staten svarade, som så många gånger tidigare, med att blockera sidan så att kinesiska användare inte kunde komma åt den. Men de var senare tvungna att häva blockeringen eftersom kinesiska arbetsgivares verksamhet skadades när de inte längre kunde ladda ned program från Github.

Inte ens de mest avancerade tekniska system kommer runt ett grundläggande faktum: för att skapa värde är de beroende av de människor som gör arbetet.

IT-fack

Det fackförbund i Sverige som främst organiserar IT-anställda är Unionen.

På LO-sidan är fackförbundet Transport aktiva i frågor som berör digital ekonomi.