LO-ledningen får svidande kritik inför LO-kongressen den 15 juni. I flera tunga motioner sågas hanteringen av las-frågan.

Genom att öppna dörren för diskussioner om saklig grund har LO överträtt sitt mandat i förhandlingarna”, skriver LO:s största medlemsförbund Kommunal. Exakt samma formulering använder Byggnads och Seko i sina motioner.

I sin motion anser Kommunal att LO under lång tid undanhållit information från las-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. 

”Man har förbrukat vårt förtroende att förhandla i dessa frågor”, skriver Kommunal och Seko. Byggnads nöjer sig med att skriva att förtroendet är skadat.

– De har tagit till väldigt hårda ord. Men jag har aldrig hört det sägas på ett styrelsemöte, kommenterar Karl-Petter Thorwaldsson de skarpa formuleringarna.

Vad tänkte du när du läste det? 
– Under åtta år har jag inte framfört kritik mot någon annan i en svensk fackförening och det tänker jag inte göra innan jag avgår heller. De får skriva vad de vill i sina motioner. 

Även Fastighets och Målareförbundet uttrycker besvikelse över LO-ledningens agerande.

I motionerna poängteras också att LO inte får släppa begreppet saklig grund i lagen om anställningsskydd.

Redan i december i fjol berättade Arbetet om hur flera LO-förbund hoppade av las-förhandlingarna på grund av just oro för detta. 

Las slår fast att en arbetsgivare inte kan säga upp vem som helst efter eget huvud. En uppsägning från arbetsgivaren måste alltid ske på saklig grund och styrs även av turordningsregler. 

LO:s styrelse yrkar bifall till motionernas yrkanden om att ”LO inte ska medverka till att förändra reglerna om saklig grund för uppsägning i las”.

Motionerna är skrivna till kongressen i juni men på grund av coronakrisen kommer den bara att vara en endagskongress för att välja en ny LO-ledning. Hanteringen av det stora flertalet av motionerna skjuts upp till våren 2021 då kongressen återupptas. Men las-frågan ska hanteras redan före hösten.

LO-styrelsen går nämligen på samma linje som flera förbund när det gäller ett extrainsatt representantskap (som efter kongressen är högsta beslutande organ inom LO). Det ska hållas senast sista augusti för att LO ska kunna diskutera de fortsätta förhandlingarna om anställningsskydd.

– Då ska det godkännas så att vi har med oss en majoritet av LO-förbundens medlemmar på de förhandlingar vi har med Svenskt Näringsliv, säger Karl-Petter Thorwaldsson som emellertid själv avgår som LO:s ordförande vid kongressen i juni. 

I de motioner som argumenterar för ett extra representantskap framgår det att det kan bli avgörande för de fortsatta las-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv.

Enligt dem bör då fattas beslut om att antingen komma med nya direktiv eller att avbryta förhandlingarna.

Men Karl-Petter Thorwaldsson oroas inte för fortsatta konflikter kring las.

– I oktober, november, var det bråkigt och det bubblade ut i offentligheten. Men nu är man ganska överens. 

Så du tror inte att förbunden kräver en omstart av las-förhandlingarna?  
– Nej, jag förutsätter att mötet i augusti används på ett sätt för att ge tydliga och klara ställningstaganden för att förhandlingen ska fortgå. 

Karl-Petter Thorwaldsson säger att han gärna hade fortsatt förhandlingen men att han som avgående ordförande måste lämna över stafettpinnen. 

– Hur det än är så kommer den ha ett starkare mandat. En nyvald ledning har alltid ett starkare mandat av förbunden än en som har suttit länge.