I slutet av maj och början av juni samlas i normala fall delegater från hela världen i Genève för att diskutera globala arbetsmarknadsfrågor. 

Men nu meddelar styrelsen för Internationella arbetsorganisationen (ILO) att årets konferens skjuts fram till år 2021. 

”Beslutet fattades mot bakgrund av de långtgående reserestriktioner som införts på grund av pandemin, samt för att säkerställa hälsa och välbefinnande hos delegater och personal”, skriver ILO i ett pressmeddelande

Beskedet var väntat säger TCO:s chefsjurist Lise Donovan, som i många år varit svensk arbetstagarrepresentant på ILO:s årsmöten. 

– Det är ett klokt beslut i detta läge när det är osäkert hur pandemin kommer att utveckla sig. Även om det skulle börja klinga av i Europa så är ju Afrika långt efter i smittspridningen. Detta är en internationell konferens, då måste man vänta in hela världen så att alla kan delta på ett schysst sätt, säger hon.

Däremot oroas Lise Donovan över att ILO:s styrelsemöten i maj och juni – även det stora tillställningar som samlar hundratals deltagare och sträcker sig över två veckor – har blivit inställda. Risken är att det globala arbetet för schyssta villkor tappar fart. 

– Vi befarar att man kanske tappar takten om man inte kan ha styrelsemöten. Men det är ju det läget vi befinner oss i nu, säger hon. 

Internationella arbetsorganisationen, ILO

Grundades 1919, på arbetarrörelsens initiativ, inom ramen för dåvarande Nationernas förbund.

Samlar i dag 187 av FN:s 193 medlemsländer.

Intar genom sin trepartiska struktur – där medlemsländer, fackföreningar och arbetsgivarorganisationer deltar på lika villkor – en unik plats bland FN-organen.

Tilldelades Nobels fredspris 1969.

Källa: ILO