Det är tomt på kunder i Cerverabutiken på Södermalm i Stockholm.

Affären, som säljer köksutrustning och ligger i ett i vanliga fall livligt köpcentrum, är nu ganska öde. Men även om försäljningen gått ner är det ännu ingen panik.

– Visst har vi märkt av det försäljningsmässigt, men det har ändå gått bra. Många hittar nya hobbyer nu, bakar mycket, sous vide, våfflor och sådant som man annars kanske inte köper jättemycket, säger Kajsa Granhagen som jobbat i butiken i ett och ett halvt år.

Hon har kontrakt på 20 timmar i veckan, och det har hon fått hittills. I vanliga fall brukar kan det bli mer, men nu blir det bara de timmar som garanteras i kontraktet. 

Butiken stänger två timmar tidigare än vanligt och bemanningen har skurits ner från tre-fyra personer till två.

Kajsa Granhagen är en av dem som bidragit till medlemstillströmning till a-kassorna, som Arbetet rapporterade om i förra veckan.

– Jag gick med för några dagar sedan. Men det gör ju inte så stor skillnad eftersom man måste ha varit med i ett halvår.

Är du med i facket också?
– Ja, men det har jag varit längre. Sedan innan corona.

Annars är det väl vanligare att folk är med i a-kassan men inte facket?
– Jo, det är väl smartare. Men Handels ska man ju vara med i. A-kassan däremot hade jag inte tänkt på. Jag visste ju inte att det skulle bli en coronakris.

Arbetet har frågat samtliga LO-förbund om de sett någon medlemseffekt i pandemins spår. Elva har svarat och av dem har åtta sett en tydlig ökning av medlemsansökningar under mars.

Störst ökning står Hotell- och restaurangfacket, HRF, för. Fram till den 24 mars hade 2 575 medlemsansökningar kommit in, en ökning med 265 procent jämfört med hela månaden förra året, då antalet var 709. 

Förbundet har även valt att ge nya medlemmar stöd direkt vid inträdet.

– Vi har tagit bort karensen på tre månader för att få förhandlingshjälp och sådant. Nu får man hjälp från start i coronarelaterade ärenden, säger Maikel Ilias, kommunikationsansvarig på förbundet.

– Jag har varit medlem sedan jättemånga år tillbaks, typ 20 år eller något. Det tycker jag att man ska vara, säger Magnus Hultgren

I en skobutik strax intill Cerverabutiken är det lika tomt på kunder, och säljaren Magnus Hultgren har tid att svara på Arbetets frågor.

Från och med i dag kommer han dessutom få mer fritid då företaget slutit avtal om korttidspermittering. Han kommer nu att jobba 60 procent och få 94 procent av lönen.

– Det känns både och. På ett sätt är det skönt med lite mer ledigt, men sedan vet man ju inte vad som händer.

Men för honom gör oron ingen skillnad när det gäller fackligt medlemskap.

– Jag har varit medlem sedan jättemånga år tillbaks, typ 20 år eller något. Det tycker jag att man ska vara.

Mars ser ut att bli en rekordmånad även för hans fackförbund, Handels.

Mellan den 1 och den 23 mars ansökte 3 230 personer om medlemskap. Att jämföra med mars förra året då 2 220 medlemmar kom in under hela månaden.

– Det är exceptionellt. Inte ens under finanskrisen 2008 hade vi samma inflöde, säger Elisabeth Brandt Ygeman, Handels andre vice ordförande, i en kommentar.

Handeln har som bekant drabbats hårt av coronakrisen, med mängder av varsel och permitteringar i dess spår.

– Vi ser ingen nedtrappning, vi skriver in 200 till 300 nya medlemmar per dag nu. Om takten fortsätter kan vi nå 5 000 nya medlemmar under mars, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

Förbundet kommer att bistå alla nya medlemmar med råd och stöd, även de som inte hunnit betala medlemsavgiften.

En av dem kan eventuellt bli Frida Andersson som jobbar i en Glitterbutik. I dagsläget är hon med i a-kassan.

– Men jag är inte med i facket. 

Har du funderat på att gå med nu?
– Ja, absolut. Man blir ju orolig med allt som händer. Och man borde väl vara med oavsett, konstaterar hon.

11 av 14 förbund har svarat på Arbetets fråga om medlems­utvecklingen under mars:

Byggnads Inga siffror för mars än. Har en ökning sedan längre tillbaka, men har inte påverkats nämnvärt.

Elektrikerna 240 hittills i mars (24/3), jämfört med 161 för hela mars 2019.

Fastighets Antalet medlemmar är fler än föregående år, och det finns också tendenser till att antalet utträden verkar vara färre.

GS-facket Inga exakta siffror för mars. Men jämför vi förra veckan med en normalvecka i november ser vi en ökning med 98% av inträdena bara på webben. 

Handels 3 230 hittills i mars (23/3), jämfört med 2 200 för hela mars 2019.

HRF  2 575 hittills i mars (24/3), jämfört med 709 för hela mars 2019.

IF Metall Det är lite tidigt att säga något om medlemsutvecklingen ännu.

Kommunal Viss effekt av coronasmittan från mitten av mars, men redovisar bara på årsbasis. Den större bilden är att vi har haft höga nivåer i medlemsinträdena de senaste 8 månaderna.

Musikerförbundet 62 hittills i mars (24/3), jämfört med 18 totalt för januari och februari.

Pappers Har inga siffror än, men har inte sett någon ökning.

Seko Vi såg en kraftigare ökning förra veckan (v12) där vi hade cirka 60 procent fler inträden än snittet hittills i år. Ökningen ser ut att hålla i sig även denna vecka men inte riktigt på samma höga nivåer.