Karensavdraget slopas tillfälligt och staten betalar ut ekonomisk ersättning från första dagen i sjukfallet. Det meddelades i dag, onsdag, på en pressträff med regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Vi går fram med en slopad karensdag under en begränsad tid, en tid som kan förlängas om det skulle behövas beroende på smittspridningen, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Till en början gäller detta i en och halv månad.

Avsikten är att göra det möjligt för alla som är sjuka att stanna hemma från jobbet, staten tar kostnaden för att betala sjuklön även den första sjukdagen.

– Här är det viktigt att alla tar eget ansvar, sa Per Bolund och betonade att de som är sjuka ska vara hemma, men att det också är viktigt att friska personer kommer till jobbet då samhället behöver de resurserna.

Regeringen skjuter också till en halv miljard till den smittbärarpenning som kan sökas från Försäkringskassan. Den är till för att göra det möjligt för konstaterade smittbärare att stanna hemma.

Vidare meddelades på pressträffen att korttidsarbete ska införas redan från första maj i år. Redan förra veckan gick man ut med att man bestämt sig för att utvidga detta system bland annat på grund av coronaviruset. 

Korttidsarbete innebär en möjlighet att möta kriser som drabbar företag ekonomiskt genom att låta anställa gå ned i tid och lön. Kostnaden delas mellan arbetsgivaren, staten och den anställde.

– Vi bedömer att det är en väldigt viktig åtgärd för det svenska näringslivet, för att kunna hålla ut när omvärlden nu skakar, sa Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Kostnaden uppskattas till runt en kvarts miljard.

Ett annat stöd som ska göra det möjligt för företag att klara den ekonomiska situationen är att företag får anstånd med inbetalningar av arbetsgivaravgifter och anställdas primärskatter i upp till ett år.

– Jag vill börja med att lämna ett väldigt viktigt besked till hela den svenska sjukvården, sa finansminister Magdalena Andersson på pressträffen och fortsatte med att pengar inte ska avgöra hur vården klarar situationen.

Staten ska kompensera regioner och kommuner för extraordinära kostnader kopplade till coronaviruset, det uppskattas kosta runt en miljard. Pengarna ska kunna sökas i efterhand.

Vidare meddelades att Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket får tillskott av resurser. 

Kommunals ordförande Tobias Baudin välkomnar beskedet.

– Den aktuella situationen har blixtbelyst konsekvenserna av karensavdraget, vilket Kommunal pekat på länge. Det är väldigt bra att regeringen nu slopar det. Jag hoppas att karensavdraget härmed aldrig mer ser dagens ljus, säger han i ett pressmeddelande.

Även Svenskt Näringsliv är nöjda över regeringens åtgärder.

– Vi upplever att regeringen har varit lyhörd i diskussionerna och tagit till sig av de förslag som vi har framfört. Reformen för korttidsarbete genomförs nu tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande.