”Det finns en oro över timmar, eftersom de flesta går på timlön. Och färre gäster ger ju också mindre dricks”, säger servitrisen Clara Junman.

Clara Junman, servitris: ”En oro över timmar”

Hur har situationen de senaste veckorna påverkat ditt jobb?
– Det har varit mycket mindre gäster, så vi behöver vara mindre personal. Så folk har fått gå tidigare från pass eller blivit avringda. Det finns en oro över timmar, eftersom de flesta går på timlön. Och färre gäster ger ju också mindre dricks.

Hur länge har förändringen märkts?
– Sedan slutet av förra veckan, då det blev en lite mer allvarlig situation. Vi har också många kontor i samma hus som restaurangen och folk där jobbar hemma nu, så de kommer inte till oss.

Hur har ni hanterat smittorisken?
– Vi har fått tillsägelser att inte ha kroppskontakt med gästerna. Att så långt det går inte ta någon på axeln eller så, som man kanske är van att göra. Men vi på golvet är i en utsatt situation med alla gäster vi träffar och det går inte att göra något åt i princip. Jag kan inte göra så mycket utom att sköta min handhygien.

Beter sig de gäster som kommer på annat sätt än vanligt?
– Verkligen. Kanske var tredje sällskap har med sig en handsprit som står på bordet och folk frågar efter handdesinfektion. Vi har salladsbuffé på lunchen som alla brukar plocka av, men nu avstår många.

”Jag tror jag kör handsprit i alla fall 20 gånger om dagen. Jag försöker vara medveten om att inte röra mig i ansiktet och vi spritar dörrhandtag”, säger receptionisten Edward Johansson.

Edward Johansson, receptionist på IT-företag: ”Vi skakar inte hand”

Hur har de senaste veckornas utveckling påverkat ditt arbete?
– Vi har det väldigt lugnt. Vi tar inga möten face to face, de flesta som kan sitter hemma och jobbar. Det är bara vi med serviceroller som inte kan det. Vi har blivit ombedda att ombesörja att det finns alcogel och har skyltar om att tvätta händerna. Vi skakar inte hand längre på kontoret. Så vi märker av det något enormt.

Har det gått ut från företaget att man vill att folk jobbar hemma?
– Det har gått ut att man ska minska mötena face to face. Men om man varit ute och rest ombeds man jobba hemma. 

Men man får göra det annars också?
– Absolut, men det är svårt för oss som sitter i receptionen och tar hand om kontoret att göra det. 

Hur har ditt eget beteende påverkats?
– Jag tror jag kör handsprit i alla fall 20 gånger om dagen. Jag försöker vara medveten om att inte röra mig i ansiktet och vi spritar dörrhandtag. Så man är absolut påverkad i vardagen och det är ju det enda folk pratar om. 

”För oss hantverkare blir det ju att man får vara hemma helt enkelt.”, säger snickaren Sussie Wacklin.

Sussie Wacklin, snickare: ”Jag behöver inte åka kommunalt”

Har situationen med Corona påverkat er på jobbet?
– Nej, inte mig direkt. Men vi har fått information från vår arbetsgivare. Först gick de ut med att om man varit i något av de drabbade områdena i världen skulle man kontakta vår platschef, så skulle man få åka hem och vara hemma i två veckor.

– Och häromdagen fick vi ett sms om att de utökat områdena och om man varit i något av de drabbade länderna ska man arbeta hemifrån i två veckor. Men för oss hantverkare blir det ju att man får vara hemma helt enkelt.

Är det någon som har fått gå hem eller är alla kvar på din arbetsplats?
– Alla är kvar vad jag vet. 

Har corona påverkat hur du förhåller dig när du träffar kollegor eller reser till jobbet?
– Nej, inte direkt, förutom att jag försöker tänka ännu mer på att tvätta händerna ofta och noggrant och inte pilla mig så mycket i ansiktet. Sedan har jag tur och har bil, så jag behöver inte åka kommunalt.

Det låter inte som att oron har slagit ner så hårt på din arbetsplats än så länge?
– Nej, faktiskt inte, jag tycker att de är ganska lugna. Sedan vet jag att vissa bunkrat upp med extra mat och sånt hemma. Men jag är inte så orolig.

Tycker du att arbetsgivaren har gjort vad man kan vänta sig i den här situationen?
– Ja, de har satt upp lappar på vår arbetsplats om att man ska tänka extra på att tvätta händerna och det som Folkhälsomyndigheten har gått ut med. Så jag tycker de har gjort det man kan.