Lee Cheuk Yan står åtalad för att ha deltagit i en olaglig demonstration 31 augusti 2019.

Polisen gjorde flera arresteringar innan helgen, bland dessa demokratiförespråkaren Jimmy Lai som äger tidningen Apple Daily, rapporterar tidningen Hong Kong Free Press.

Lee Cheuk Yan är generalsekreterare för Hong Kong Confederation of Trade Unions, HKCTU, som är Hongkongs näst största sammanslutning av fackförbund. Han är också vice ordförande för Hongkongs socialdemokratiska parti.

Både Lee Cheuck Yan och Jimmy Lai arresterades för att ha varit delaktiga i demonstrationen i augusti i fjol. Enligt lagen om allmän ordning är det ett brott om tre eller fler personer agerar tillsammans för att med avsikt störa samhällsfriden. Brottet kan straffas med upp till tre års fängelse.

Strax efter gripandet släpptes Lee Cheuck Yan mot borgen och han inväntar nu en rättegång planerad till 5 maj.

Både LO och Palmecentret fördömde gripandet. HKCTU har publicerat ett uttalande om att Lee Cheuk Yan och de andra arresterade ska frias från alla brottsanklagelser.

Världsfacket Ituc uppmanar Hongkongs ledare Carrie Lam i ett brev att hon och hennes regering följer internationella riktlinjer kring mänskliga rättigheter.

Pro-demokratiska massdemonstrationer i Hongkong har pågått sedan 31 mars 2019. Från början gällde de ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till det kinesiska fastlandet.

Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. I stället växte kraven på ökad demokrati. Fler än 7 000 personer har gripits sedan i juni i fjol.

Hongkong

Finansmetropolen Hongkong lämnades 1997 över från Storbritannien till Kina och blev en ”särskild administrativ region”. 

Kina sköter Hongkongs utrikespolitik och försvar och har sista ordet i alla större frågor. Regeringschefen tillsätts på fem år av ledarna i Peking. Kandidater till posten nomineras av en särskild valkommitté.

Parlamentet (LegCo) har 70 medlemmar, varav 35 tillsätts i direkta val. Övriga utses av olika samhällsgrupper och av näringslivet i så kallade funktionella valkretsar, med undantag av fem mandat där kandidaterna nomineras av de funktionella kretsarna men sedan väljs av Hongkongborna. 

Peking har ställt sig kallsinnigt till kraven från Hongkongbor på att införa ett demokratiskt valsystem, och under 2010-talet har dess grepp om Hongkong hårdnat.

Källa: Ui/Landguiden