Över fem år efter olyckan på Fortums värmeverksbygge i Värtahamnen i Stockholm har det nu kommit en dom i fallet, från distriktsdomstolen i den polska staden Opole.

De två förolyckade arbetarna stod i en skylift på en byggarbetsplats i Värtahamnen i Stockholm, när en 40 ton tung modul med tubslingor föll över dem, medan en tredje man som befann sig på marken blev svårt skadad.

Samtliga var anställda hos två olika polska underentreprenörer från Krakow.

Inledningsvis utreddes olyckan i både Polen och Sverige men 2017 flyttades utredningen till Polen.

Nu har alltså en representant för ett av företagen dömts.

Arbetet har begärt ut domen, som slår fast att mannen med uppsåt gjort sig skyldig till brott mot bygglagen genom att ha utfört byggritningar utan lämpliga yrkeskvalifikationer eller erforderlig yrkescertifiering.

Han döms till 200 dagsböter à 40 zloty (totalt motsvarande ungefär 18 000 kronor). Mannen ska även stå för rättegångskostnaderna.

Åklagaren Gunnar Jonasson, som ledde den svenska förundersökningen, säger till Arbetet att han inte kände till den polska domen och vill därför inte ge några kommentarer.

– Det här är nyheter för mig, men det är jättebra att du berättar det. Jag får förhoppningsvis ta del av en översättning av domen nästa vecka och kan kommentera då, säger han.  

Olyckan gav 2014 upphov till kraftiga reaktioner och skapade en debatt om arbetsmiljön på svenska byggarbetsplatser.

Enligt Byggnads ordförande Johan Lindholm hade deras representanter varit ute på arbetsplatsen ”ett otal gånger” och försökt få till ett svenskt kollektivavtal, utan att lyckas.

– Återigen är det byggnadsarbetare som får sätta livet till på våra arbetsplatser och ingenting görs. Det här har vi pratat om i många år och det tas inte på allvar, sa han till Arbetet då.

Arbetet har utan framgång sökt den polska åklagaren Anna Balon för en kommentar.