De två arbetarna stod i en skylift när en 40 ton tung modul med tubslingor föll emot dem den fjärde november 2014. Båda miste livet. De arbetade med ett värmeverksbygge för Fortum Värme i Hjorthagen i Stockholm. En tredje person blev allvarligt skadad.

Det har gått två och ett halvt år sedan olyckan. Ännu har inget beslut fattats om eventuellt åtal för arbetsmiljöbrott. Nu flyttar hela förundersökningsarbetet över till Polen och polska myndigheter. Överflyttningen beräknas vara klar under sommaren.

– Det är egentligen väldigt enkelt. I stort sett alla berörda finns i Polen och där startades en parallell utredning från början, säger åklagaren Gunnar Jonasson som leder den svenska förundersökningen om varför man tagit ett sådant beslut.

Han konstaterar att de underentreprenörer som var direkt berörda vid olyckan var polska.

– Och de berörda som ska höras är polacker, både de skadelidande och övriga inblandade. Då ligger det i polackernas händer, fortsätter han.

Förundersökningar har alltså hela tiden pågått, i samarbete, i båda länderna. Att hela förundersökningen nu flyttas till Polen innebär att det blir förundersökningsledaren där som tar beslut om eventuellt åtal, rättegången hålls i så fall där enligt polsk lagstiftning.

– Jag uppfattar det som att polackerna ser minst lika allvarligt på det här som vi, säger Gunnar Jonasson.

Läs mer om dödsolyckan i Värtahamnen

Skyddsstopp vid olycksbygget i Hjorthagen

Dödsolyckan kunde undvikits

Två döda i arbetsplatsolycka