Kommunal ställer sig utanför LO-samordningen i den kommande avtalsrörelsen. Förbundet har krävt att dess yrkesutbildade medlemmar ska få mer än andra grupper, och det går övriga LO-förbund inte med på.

Avhoppet behöver inte betyda så mycket för avtalsrörelsen, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.

– Kommunal vill satsa på yrkesutbildade undersköterskor, och vidga löneskillnaden mellan outbildade och utbildade för att skapa drivkrafter för utbildning. Det bör kunna lösas genom omfördelning inom den kommunala sektorn.

Anders Weihe bedömer att den låga inflationen gör det lättare att förändra lönerelationerna mellan olika grupper av kommunalt anställda.

– Genom bibehållna, men inte höjda reallöner för vissa grupper kan man skapa utrymme för att höja reallönerna för andra.

Anders Weihe tonar alltså ner betydelsen av splittringen inom LO: ”De kommer bli kompisar igen”.

Mattias Dahl, vice vd och ansvarig för arbetsgivarfrågor vid Svenskt Näringsliv, är desto mer bekymrad. Avtalsrörelsen blir mer komplicerad utan LO-samordning än när LO håller ihop, säger han till Svenskt Näringslivs nyhetsportal Arbetsmarknadsnytt.

Ingen, inte heller Kommunal, tjänar på att undergräva modellen där industrin går före och sätter en lönenorm, resonerar Mattias Dahl.

– Man kan inte rycka och slita i modellen och samtidigt njuta dess frukter. Inte spela ett spel och sedan säga att jag vill slå ett extra tärningsslag. Avsteg från märket kan försvaga industrins konkurrenskraft och i förlängningen innebär det att det blir mindre över även för Kommunals medlemmar, säger Mattias Dahl till Arbetsmarknadsnytt.