Utrikesminister Margot Wallström har meddelat statsministern att hon vill avgå i förtid. I en intervju i Dagens Nyheter berättar hon att hon vill vara mer med sin man, sina barn och barnbarn.

”Jag gör det av familjeskäl, inte av protest”, säger hon till tidningen.

Hon har nu varit utrikesminister i fem år men har en lång politisk karriär bakom sig och under mitt yrkesliv har våra vägar korsats flera gånger.

Ett minnesvärt möte var när jag träffade henne i Strasbourg. Det var en grå och kylig onsdagsmorgon våren 2009. Hon, som då var EU-kommissionär, satt med mig och grupp svenska journalister vid ett stort ljusbrunt träbord och funderade över EU-valet som strax skulle hållas.

Många känner nog att EU befinner sig på för långt avstånd, sa hon och konstaterade att det måste vi ändra på.

Just avståndet mellan beslutsfattare och folket funderade hon även på under ett rundabordssamtal i juni i år. Margot Wallström talade då med oro om demokratiutvecklingen i Asien och bland annat om hur pressfriheten inskränks och i vissa fall används för att manipulera befolkningen.

Svårt att exportera feministisk utrikespolitik

Global

Utrikesministerns motdrag var då att satsa svenskt bistånd på att stärka demokratin.

En miljard kronor har vikts för att stärka den demokratiska utvecklingen i en värld där civilsamhället fått ett allt snävare utrymme.

Hur det blir med den satsningen återstår nu att se.

Man kan säga mycket om hennes tid som utrikesminister men ingen kan förneka att den har rört upp massa känslor.

Wallström undvek kritik mot Kina

Global

Den inslagna vägen att föra en feministisk utrikespolitik har fått många att se rött och det svenska erkännandet av Palestina har inte heller fallit i god jord i alla kretsar.

Men oavsett vilket läger man tillhör måste man erkänna att hon alltid talat om demokrati. Hon uppger till Dagens Nyheter att hon lämnar sin post inom närtid.

När Dagens Nyheter frågar henne om vad hon önskar av sin efterträdare svarar hon ”att värna demokratin”.