Det pågår en strid om generalsekreterarposten i ITUC. Hur ställer sig LO i den striden?

– Vi tog ställning redan i juni om att vi skulle stötta den sittande generalsekreteraren Sharan Burrows kandidatur. Och det är samma beslut som alla våra nordiska kolleger. Jag har jobbat mycket med Sharan och hon har lyckats få världsfacket på kartan. [Den andra kandidaten heter Susanna Camusso, reds. anm.]

ITUC World Congress 2018

Vägval splittrar världsfacket

Global

Vad är det som skiljer den här ITUC-kongressen från tidigare kongresser?

– Det är kul att vi är många, men som skugga över kongressen ligger valet av en ny generalsekreterare. Det har varit en hård stämning. Det är inget vi är vana med, det känns konstigt. För att inte någon sida ska anklagas för fusk så ska två personer från danska myndigheter övervaka valet, men det var något vi började med redan på förra kongressen i Berlin. Det beror nog på erfarenheter från vissa länder där fackliga val har manipulerats.

Vem tycker du är världens sämsta chef? Ni ska rösta om det här på kongressen.

– Nej, det ska jag inte avslöja. Det är en valhemlighet. Jag har sett att ni gjort en grej av det men jag säger ingenting.

ITUC World Congress 2018

Världens sämsta chef ska koras

Global

Jeff Bezoz på Amazon fick priset förra gången. Han är nominerad igen. Kan du kommenterar varför facket ser så negativt på näthandelsföretaget Amazon?

– Det är i huvudsak en lönefråga. De har en ny affärsmodell och det välkomnar vi liksom den tekniska utvecklingen. Men i delstat efter delstat i USA har heltidsanställda tvingats gå till socialen för att få livet att gå ihop. Det är fördjävligt, i ett av världens rikaste bolag. Nu är de på väg till oss så vi lär ju få tampas med dem så småningom. Än så länge har vi lyckats få kollektivavtal på de allra flesta amerikanska bolag som etablerat sig hos oss. Men det har inte skett utan strid.

Du har kallats för frihandelskramare. Hur bra landar det här på kongressen där det finns fack som är emot frihandel?

– Ja, det finns sådana fack här men vi kan säga så här: frihandelsavtalet mellan EU och Kanada hade inte kommit till stånd om det inte varit för fackföreningsrörelsen i Europa och Kanada. Det hade då inte funnits någon kraft som hade tryckt på de länder som är negativa till frihandel.

– Men i WTO och frihandelsförhandlingar så spelar facken ofta en väldigt viktig roll. Men visst, det är inte okontroversiellt. Många inom facket som är kritiska är det av erfarenheter från hemmaplan där jobb har flyttats ut och de har fått en sämre situation för sina löntagare. Det vore naivt att säga att de inte drabbats av globaliseringen, för det har de.

ITUC World Congress 2018

Vad är den viktigaste frågan i ditt land?

Global

Får du skit från fackliga företrädare här för din positiva syn på frihandel?

– Ja, jag får skit för vår frihandelslinje. Men det är egentligen fler som är kritiska inom Europafacket än här. Men det beror nog på att i Europa har frågan varit mer konkret eftersom vi förhandlat om TTIP och CETA-avtalet. Brett över världen finns dock ett starkt stöd för frihandel, som till exempel i Japan och Sydkorea, så vi är inte ensamma om vår syn.

ITUC vill genomföra en ”grön och rättvis” förändring av ekonomin – en ”just transition” – men vad säger du till de arbetare inom fordonsindustrin som riskerar att bli av med jobben då elmotorer håller på att slå igenom?

– Det är så vid varje teknikomställning. Vi inte kan garantera varje enskilt jobb. På Volvo Cars i Göteborg har det redan nu inletts en sådan diskussion. Det är ju precis som du säger att de flesta experter tror att bilindustrin behöver mycket mindre folk när förbränningsmotorn ersätts av en elmotorn. Den har ju mycket färre detaljer och är enklare att sätta dit. Men vi har fått information från vår metallklubb på Volvo om hur de ser på omskolning så att de anställda kan ta mer komplicerade jobb i en mer automatiserad industri.

– Vi är inte emot förändringar och tänker inte låta den gröna omställningen stanna av på grund av det.

Det finns en stark samordning mellan nordiska fack som dessutom har en stark röst inom ITUC. Men Norden har en annorlunda arbetsmarknadsmodell. Är det inte en risk att Norden driver igenom saker utan att förstå hur det landar i andra länder?

– Hade det varit så att de nordiska länderna stängt sig mot omvärlden hade jag hållit med dig, men vi är också de länder som har flest internationella projekt. Om du lyssnar på talen där inne kommer du att höra många som refererar till LO, TCO och facken i Norge och Danmark.

Vad kan svenska LO få ut av världsfacket ITUC:s möte här i Köpenhamn?

– Vi är inne i en brytningstid. De senaste åren har vi sett att många av de globala jättarna varit pratbara för världsfacket ITUC. Till viss del tror jag att det beror på avsaknaden av starka fackföreningar i flera utvecklingsländer vilket har inneburit att vi har kommit mer till tals i ramverk som till exemplet Bangladesh Accords och många liknande uppgörelser.

– Sen tycker jag att facket blivit smartare på att utnyttja massmedia för att få igenom sina förändringar. Den stora segern är VM i Qatar 2022 där fackets kampanj lett till att kafalasystemet håller på att avskaffas. Det handlar om miljontals människor som levt under ett fruktansvärt förtryck. Det är visserligen inte bara ITUC:s förtjänst, Saudiarabiens isolering av Qatar har inneburit att de behövt någon vän i världen. Den här kongressen är viktig för att vi kan få kraft att fortsätta en global kamp för medlemmarna och att vi blir en självständig röst i världen. En splittrad facklig rörelse skulle innebära katastrof i ILO.

ITUC World Congress 2018

Facket dansade igång världskongress i Köpenhamn

Global

Jag kan förstå den långsiktigt idéen om att LO ingår i en internationell rörelse och det som är bra för den globalt även leder till positiva effekter i Sverige. Men om vi tänker kortsiktigt. Påverkas svenska löntagare av att ni deltar här?

– Ja, varje dag. Det kanske man inte tänker på så ofta men en av förutsättningarna för Sverige är öppenhet och frihandel. Fackföreningar har medverkat till att demokratisera diktaturer vilket gör att handel även når dessa länder. Jag har drivit stenhårt att vi ska jobba med öppenhet och frihandel. Det märker våra löntagare av.

– Men det andra biten är att en ohämmad globalisering som vi såg under två decennier slår mot svenska jobb när de som investerar söker sig till billigare länder. Det är klart att om vi gör en kinesisk, vietnamesisk eller kambodjansk arbetare dyrare, i och med att de får större rättigheter, så minskar gapet. Vi jobbar via ITUC för att få större rättvisa i världen och det påverkar svenska löntagare.

• I världsfacket ITUC ingår 331 fack från drygt 160 länder som tillsammans organiserar 207 miljoner arbetare.

• Kongressens motto ”Building Workers’ Power: Change the Rules” vilket kan översättas till Bygg facklig styrka och ändra spelreglerna.

• Världsfacket har kongress var fjärde år, förra kongressen var i Berlin.

• Enligt arrangörerna väntas omkring 1200 delegater till Bella Center, Köpenhamn.

• En halvdag, den 5 december, är förlagd till Malmö där LO och TCO ska bjuda på ”middag och kultur”.