Det var i november förra året som Arbetet berättade om två kvinnor som kände sig trakasserade på den fackliga kursgården Runö.

Kvinnorna som kom från Kommunal utsattes för ovälkomna närmanden respektive aggressivt beteende från två fackligt förtroendevalda män från IF Metall.

Efter att händelserna uppmärksammats inledde IF Metall en utredning. De hade bland annat ett möte med kvinnorna för att höra deras historia.

Sedan har det varit tyst från förbundet, berättar en av kvinnorna.

Drygt tre månader efter mötet har hon inte hört ett ljud från IF Metall om vad som hände med utredningen.

– Vi har inte hört nånting faktiskt om jag ska vara helt ärlig. Det har varit väldigt dålig återkoppling, säger hon.

Vad vill du ska hända?
– För det första tycker jag att de här männen ska fråntas sina uppdrag, i alla fall tillfälligt så de fattar att man inte kan hålla på så här. Annars kommer de ju att fortsätta om det inte blir några konsekvenser av det.

Men när Arbetet når IF Metalls förbundssekreterare Anna Jensen Naatikka visar det sig att männen inte längre har kvar sina fackliga uppdrag.

– De har avsagt sig sina uppdrag på eget bevåg, säger hon.

Vad visade utredningen?
– Den landade i att de avsa sig sina uppdrag.

Kvinnorna är lite konfunderade över att de inte har hört någonting från er om vad som hänt. Borde ni inte ha hört av er till dem och berättat det här?
– Jag törs inte svara på hur det har kommunicerats, säger Anna Jensen Naatikka.

Arbetet ringer kvinnan som anmälde händelsen och berättar att männen avsagt sig sina uppdrag.

– Jaha, vad bra. Vad schysst att du ringde och berättade det, säger hon.

Vad tänker du om att de inte har kvar uppdragen?
– Det är väl bra. Jag är positivt överraskad för det var nog inte det vi trodde efter mötet med IF Metall. Det lät inte så på dem.

Den som genomförde utredningen för IF Metalls räkning var Martin Gunnarsson, chef på organisationsenheten.

Enligt honom var han i kontakt med den ena av kvinnorna i december strax efter mötet för att kontrollera hennes citat till utredningen. Den andra försökte han ringa men fick inte tag på.

Han bekräftar dock att han inte har varit i kontakt med någon av de båda kvinnorna för att meddela resultatet av utredningen, att de båda männen valde att avsluta sina uppdrag för IF Metall.

Enligt honom har man dock informerat Kommunal om saken.

– Vi hade samtal med de här killarna som var anklagade och talade om hur vi såg på det här och de valde att lämna sin uppdrag själva. Det informerade jag naturligtvis Kommunal om och sedan vem som informerat något ytterligare om det, det vet jag inte.

I backspegeln, borde ni ha återkopplat mer?
– Nej, jag ser faktiskt inte att det är vår roll. Vår roll har varit att utreda det här och det har vi gjort. Att det skulle föranleda någon form av informationsplikt till den ena eller den andra ser jag inte framför mig, mer än till Kommunal som var den andra parten i det.

Artikeln har uppdaterats.