Byggnads har nu gått till Arbetsdomstolen för att kräva Peab på flera miljoner kronor i skadestånd, rapporterar Sundsvalls tidning som tagit del av stämningsansökan.

Förbundet kräver företaget på 200 000 kronor för var och en av de 14 provanställda byggarbetare som blev uppsagda från ett mångmiljardbygge på SCA-ägda Östrands massafabrik i Timrå.

Sundsvalls tidning skriver att Byggnads menar att Peab inte uppskattade att de anställda ville förhandla löner via facket.

Totalt krävs byggbolaget på 2,8 miljoner i skadestånd till arbetarna plus 350 000 kronor i skadestånd till fackförbundet.

Uppsägningarna skedde sommaren 2016. Byggnads menar att uppsägningarna var ett sätt för Peab att utöva påtryckning i pågående lokala förhandlingar.

Fackförbundet uppfattade det som att Peab ville införa månadslön för de som arbetade på bygget, medan förbundet höll fast vid att ackordslön var det som gällde enligt kollektivavtal.

Att det skulle handla om påtryckning avvisades dock av Peab som menade att det inte var löneformen, utan lönenivån, som oenigheten handlade om.

Och att de erbjudit två alternativ, prestationslön eller fast lön, som motsvarade 35 000 kronor i månaden.

Jim Sundelin, Byggnads ordförande i Mellannorrland, sa då till Arbetet att det var upprörande att Peab mitt under pågående, lokala förhandlingar om löneform valde att säga upp de provanställda och en lärling utan samråd eller skäl för uppsägningarna.

– Det är så klart ett sätt att sätta de anställda under ett oerhört tryck för att de inte ska orka stå upp för sin rätt enligt kollektivavtalet, sa han till Arbetet i augusti 2016.

Frågan om månadslön eller ackordslön har även tidigare skapat osämja mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier.

Under våren 2016 ville Sveriges Byggindustrier förändra i kollektivavtalet så att månadslön blev huvudlöneform, något som ledde till strejk.