LÄS OCKSÅ ”Byggnads säger nej till 35 000 i månaden” – Peab svarar på Byggnads kritik

Företaget vill införa månadslön på bygget för de 32 byggnadsarbetarna som finns på arbetsplatsen idag. Byggnads håller fast vid att kollektivavtalets bestämmelser om att ackordslön ska  gälla.

För Byggnads handlar det inte om kronor och ören utan om löneformen. Samma konflikt som ledde fram till vårens konflikt mellan Byggnads och arbetsgivarorganisationen Sverige Byggindustrier.

– Det här är rakt av en attack på den svenska modellen och vårt kollektivavtal som bygger på att parterna ska förhandla om villkoren på arbetsplatsen, säger Byggnads ordförande i Mellannorrland Jim Sundelin.

Han är upprörd över att Peab väljer att mitt under förhandlingarna säga upp 15 provanställda och en lärling, utan samråd och utan att ange något skäl för uppsägningarna.

– Det är så klart ett sätt att sätta de anställda under ett oerhört tryck för att de inte ska orka stå upp för sin rätt enligt kollektivavtalet, säger han.

Förhandlingarna ajournerades på tisdagen till den 30 augusti.

– Vi brukar kunna lösa våra konflikter i god ordning, men det här är nog det värsta jag varit med om sedan jag började jobba fackligt på 90-talet, säger Jim Sundelin.

Under vårens centrala löneförhandlingar ville Sveriges Byggindustrier ändra på kollektivavtalets bestämmelser som säger att ackord är huvudlöneform och att de ska fastställas i förhandling.Och i stället införa månadslön. Byggnads sa nej och det var också ett av skälen till vårens strejk.

– Nu driver Peab samma frågor lokalt, med målet att riva upp kollektivavtalet, säger Jim Sundelin.

Det aktuella bygget är en gigantisk satsning på SCA:s Östrandfabrik värd 7,8 miljarder kronor över tre år som beräknas skapa 1500 byggjobb. Arbetet har inte lyckats nå PEAB för en kommentar.