Omkring 500 jobb på sju olika myndigheter. Det ska flyttas från Stockholm och ut i landet, meddelade statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi på en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Myndigheter flyttas från Stockholm

Nyheter

Statsministern beskriver flytten som ”den största omlokaliseringen av statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet på över ett decennium”.

Fackförbundet ST som organiserar statsanställda har tidigare varit kritiska mot utlokaliseringar av myndigheter, bland annat i en debattartikel i Arbetet.

När Arbetet når ordföranden Britta Lejon är hon kritisk till regeringens besked.

Karta: här har statliga jobb försvunnit

Nyheter

– Vi håller naturligtvis med regeringen om att ambitionen behöver höjas för statlig service i hela landet. Men vi tycker inte att det här är bästa sättet att åstadkomma det. Det innebär varken fler statliga jobb eller en ökad ambitionsnivå.

Britta Lejon är kritisk till att man i stället för att utöka verksamheten i landet bara flyttar befintliga jobb.

– För våra medlemmar innebär det i praktiken att flera hundra blir av med sina jobb och får sina liv uppryckta. Det innebär också att de här verksamheterna blir starkt påverkade under följande år eftersom få väljer att flytta med.

”ST: Nyanställ i staten – utlokalisera inte statliga jobb”

Debatt

Hon är också kritisk till beskedet om att inga extra pengar tillförs myndigheterna för flytten.

– Vi vet att det kostar ungefär en miljon per jobb för en sån här flytt. I och med att man inte ger mer pengar är jag rädd att man också kommer att behöva minska antalet tjänster, säger Britta Lejon.