Först på listan är delar av Strålsäkerhetsmyndigheten, där 120 anställda ska arbeta i Katrineholm. Omlokaliseringen ska vara klar i november 2018.

Andra myndigheter som kommer att flyttas är Polarforskningssekretariatet till Luleå, Myndigheten för kulturanalys till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö, delar av ESF-rådet till Gävle, delar av Universitets- och högskolerådet till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund.

Totalt rör det sig om 500—550 jobb.

Karta: här har statliga jobb försvunnit

Nyheter

Regeringen har tidigare flyttat ut tre myndigheter från huvudstaden. Det gäller E-hälsomyndigheten (till Kalmar), Fastighetsmäklarinspektionen (Karlstad) samt Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (Skellefteå).

Arbetet skrev tidigare i år om hur 231 kommuner blivit av med sammanlagt 29 000 statliga jobb under se senaste 20 åren.

29 000 statliga jobb har försvunnit – hit flyttar de

Nyheter

– Det finns inte en enda åtgärd som kan rädda landsbygden. Det är frågan om en hagelskur av åtgärder och detta är en utav dessa, sa Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi med fokus på regional utveckling, till Arbetet då.

Facket ST var dock inte enbart positiva utan ordförande Britta Lejon skrev i en debattartikel på arbetet.se: ”Utveckla befintlig statlig verksamhet i stället för att utlokalisera statliga jobb. Det svarar bättre upp mot medborgarnas behov”.