Vid midnatt mellan fredag och lördag har svensk arbetsmarknad en viktig deadline. Då går kollektivavtal inom en rad branscher ut. Man kan emellertid vänta sig att åtskilliga förlängs något, för att fack och arbetsgivare ska kunna förhandla klart när industrisektorns avtal är på plats.

Industrin sätter normen för löneökningarna i alla andra branscher. Medan de har förhandlat både lön och villkor den senaste veckan har övriga förbund lurat i vassen: förhandlat allmänna villkor men avvaktat industrins lönebesked. I dag, torsdag, är det troligt att industrins parter får en slutlig hemställan att ta ställning till.

Så här har spelet sett ut inför avgörandet:

Söndag 26/3: Opo föreslår 5,9 procent på tre år

Treåriga avtal med totala löneökningar på 5,9 procent. Det budet får fack och arbetsgivare inom industrin under eftermiddagen från opo, de opartiska ordförande som har fått båda parters förtroende att lotsa dem mot nya avtal. Fack och arbetsgivare har redan tidigare sagt ja till en första skiss på just treåriga avtal. Men nu höjs temperaturen, då opo föreslår en procentsats för löneökningarna.

Ingångsbudet från facket var 2,8 procent på ett år, arbetsgivarna har pratat om 1,5 procent på ett år. Nu föreslås som sagt 5,9 procent på tre år. Parterna får tid på sig till måndag eftermiddag att svara.

Måndag 27/3: Parterna tackar nej – vill ha in hjärtefrågor

Klockan 15.00 är det dags. Opo har kallat företrädare för fack och arbetsgivare inom industrin till Storgatan i centrala Stockholm. Förbund efter förbund och arbetsgivarorganisation efter arbetsgivarorganisation kallas in för att besvara söndagens bud.

Arbetsgivarna är positiva, om än med vissa reservationer.
– Vi säger ja till budet, på villkor att vi får utvidga arbetstidskorridoren och lägga ut mer övertid. De frågorna nämns inte i hemställan, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe efter mötet.

Krav på mer flexibla arbetstider är centrala för arbetsgivarna.

Även facket saknar hjärtefrågor i budet. De godtar heller inte löneökningstakten och avvisar opos bud.

– Budet är för lågt, det innehåller inte någon låglönesatsning och det saknas avsättningar till delpension, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe till Arbetet efter att ha lämnat besked till opo.

Låglönesatsningen i årets avtalsrörelse innebär att alla LO-förbund kräver extra påslag för löner som ligger under 24 000 kronor. Arbetsgivarna är starkt emot detta.

Tisdag 28/3: Trööögt i väntan på industrin

Klockan tio inleds slutförhandlingar för industrins del. Det är lite drygt tre och ett halvt dygn kvar tills de gamla avtalen löper ut. Runt bordet finns Unionens förhandlingschef Niklas Hjert, IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe och Skogs- och lantarbetsgivareförbundets förhandlingschef Maria Möller, samt de opartiska ordförandena.

Samtidigt förhandlar också branscher som inte ingår i industrins samordning om nya avtal, även om de bromsas av väntan på industrins lönebesked. Ett av dem är Pappers. Inför förhandlingar med Industriarbetsgivarna klockan 13 sprider förbundet en video där ombudsmannen Pontus Georgsson säger att utsikterna ”känns sådär”.

– Vi tycker fortfarande att det är trögt, säger han på sena eftermiddagen till Arbetet.

På bordet finns bland annat frågor om skyldighet att förhandla innan man anlitar underentreprenörer och om avsättning till arbetstidskonton.

– Det är på tok för lågt, säger Pontus Georgsson om de 5,9 procent i  löneökning som opo på söndagen föreslår den märkessättande industrin.

Per Widolf, förhandlingschef hos Pappers motpart Industriarbetsgivarna, vill inte kommentera förhandlingarna.

Marcel Carlstedt, förbundsjurist på Transport, är också fåordig när Arbetet når honom på tisdagen.

– Vi håller på och skuggboxas med arbetsgivarna, säger han.

Onsdag 29/3: Hyvling och andra villkor på bordet

En lite andfådd Per Bardh, avtalssekreterare på Handels, går längs Sveavägen strax efter nio på morgonen. På väg mot förhandlingsbordet.

– Det går ganska trögt. Vi förhandlar, men en hel del frågor är kvar på bordet, säger han.

Finns det frågor som är klara redan?
– Ja, några sådana finns. Men de stora frågorna återstår.

En av Handels stora frågor är att få bukt med hyvling, att arbetsgivare skär ned genom att minska anställdas veckoarbetstid.

Parallellt med avtalsförhandlingarna har Handels dragit i gång en kampanj om detta i sociala medier, tillsammans med HRF och GS.

Per Persson, avtalssekreterare på HRF, väntar på förmiddagen på att förbundets förhandlingsdelegation ska samlas vid lunchtid.

– Vi sitter och förhandlar allmänna villkor framför allt. Vi har inte kommit så långt som till pengafrågan, för den avvaktar vi industrin förstås, säger han.

– 5,9 procent ligger ju under inflationsmålet så det verkar ju väldigt lågt, säger han om det bud som industrin redan fått.

Hur nervös är du för att det inte ska bli någon låglönesatsning i industrins avtal?
– Jag förutsätter att industrin hanterar det här som vi har bestämt inom LO. Sedan inser jag också att det inte är helt oproblematiskt.

Vare sig Svensk Handel eller Visita vill kommentera förhandlingsläget.

De fack och arbetsgivare som äger frågan om industrins lönemärke och om hur det blir med låglönesatsning, delpension och arbetstider inom industrin samlas halv elva på onsdagen för att fortsätta sina slutförhandlingar under ledning av opo.

Torsdag 30/3: Nytt bud väntas

Förhandlingarna fortsätter för industrins del. ”Vi står fast vid våra krav. Reallöneökningar, låglönesatsning och ökad avsättning till deltidspension” twittrar IF Metall på förmiddagen och publicerar en bild på när deras ordförande Anders Ferbe går in i förhandlingslokalerna.

Enligt Erland Olauson, ordförande för opo, är det troligt att ett en slutlig hemställan presenteras för parterna under dagen.

Fredag 31/3: Sista minuten för de gamla avtalen

De nuvarande avtalen upphör att gälla vid midnatt. Antagligen har industrins parter fått, eller är på väg att få, en slutlig hemställan från opo. Om de avvisar den kan det leda till konfliktåtgärder.

Samtidigt i sociala medier

Skärmavbild 2017-03-30 kl. 14.01.41

28/3 GS skickar ut en bild på Per-Olof Sjöö och Madelene Engman och berättar att det nu är långa dagar ”med en febril aktivitet” och får uppmuntrande tillrop från medlemmar.

 

Skärmavbild 2017-03-30 kl. 08.32.58

28/3 Teknikföretagen twittrar ut budskap som understryker att de inte tänker gå med på krontalsmärke för lågavlönade.

 

Skärmavbild 2017-03-30 kl. 14.01.55

Tisdag 28/3 – Anders Ferbe intygar att IF Metall inte tänker ge sig när det gäller låglönesatsning och delpension.

 

29/3 – Anders Fredriksson på IF Metall räknar ner.

 

Skärmavbild 2017-03-30 kl. 14.02.04

29/3 Pappers skickar ut den här bilden på sin stora förhandlingsdelegation, med särskild adress till industriarbetsgivarna. Den lakoniska texten lyder: ”konfliktförberedelser”.

Heta frågor

1. Lönenivån. Opo har föreslagit 5,9 procent på tre år, det har avvisats av facken inom industrin (IF Metall, GS, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer).

2. Låglönesatsning. LO kräver extra höjningar av alla löner som ligger under 24 000 kronor i månaden.

3. Arbetstider. Arbetsgivarna driver på för mer flexibilitet.

4. Delpension. Facken inom industrin kräver höjda inbetalningar till delpension.

Läs mer om industriavtalet

LO:s pensionskrav skjuts upp

• Ledare: Avtalsförslaget – en våt filt över svensk ekonomi – Martin Klepke

• Avtalspodden Lönekampen del 6: ”Troligt att stora grupper springer förbi märket”

• GS: De viktigaste frågorna fanns inte med

• ”Ense om det mesta – träavtal kan vara nära

• Fackligt nej till industriavtal

• Opo: ”Industriförhandlingarna kan vara klara på fredag”

• Första lönebudet lämnat till facken inom industrin

• Semesterbesked från arbetsgivare, men fortfarande märkestvist

• Därför kritiseras märket

• Avtalspodden Lönekampen del 4: ”Vem ska ha makten över din fritid”

• Facken: Arbetsgivaren vill ha ensam makt över din tid

• Industrifacken kan acceptera avtal på tre år

• Budet från industrins arbetsgivare: 1,5 procent

• Här är industrifackens krav

• Weihe: ”IF  Metall-krav sänker industriavtalet”

Mårten Nilsson