Rekvisitören Kajsa Alman deltar i förberedelserna för andra säsongen av tv-serien Jordskott. Plats: Sabbatsbergs sjukhus. För några år sedan var hon arbetslös och fick a-kassa, pengar som hon 2015 dömdes att betala tillbaka. Foto: Anders Wiklund/TT

30 000 kronor. Så mycket fick Kajsa Alman betala tillbaka när a-kassan räknade henne som företagare, inte anställd. – Reglerna är skrivna som att alla människor har ett fast jobb, säger hon.

LÄS OCKSÅ A-kassan ett lotteri för egenanställda

Kajsa Alman jobbar som rekvisitör inom film- och tv-branschen. Det är ett arbete där det flesta jobb sker på frilansbasis. Under 2012 började hon använda sig av faktureringsbolaget Frilans finans.

– Jag gjorde det ganska mycket under en period, berättar Kajsa Alman.

Den som fakturerar via Frilans finans blir anställd och behöver inte själv starta ett företag. I stället är det bolaget som fakturerar uppdragsgivarna och sedan betalar ut lönen. Enligt Frilans finans har de som använder företaget därför rätt till a-kassa, mellan uppdragen – något egna företagare inte har. Det förutsatte också Kajsa Alman när hon tog sina uppdrag och redovisade sina arbetade timmar.

Men en dag fick hon ett oväntat brev från Unionens a-kassa. De menade att hon skulle betala tillbaka 30 000 kronor som betalats ut för de dagar hon inte arbetat. Hon hade inte gjort något formellt fel, enligt a-kassan. Men uppdragsgivarna var så många att hon inte längre sågs som anställd utan i stället räknades som företagare.

– De sa i telefon att det stått och vägt om jag skulle få det beskedet. Sedan kom det tre tättskrivna sidor med förklaringen. Det var väldigt snårigt. Jag hade inte gjort något fel, men i slutändan blev det fel ändå.

LÄS OCKSÅ Så har domstolarna dömt i fyra fall om egenanställdas rätt till a-kassa

Kajsa överklagade med hjälp av Teaterförbundet och processen blev långdragen. Tre år senare, i slutet av 2015 kom det slutgiltiga beskedet från Kammarrätten. Hon betraktades fortfarande som företagare och var tvungen att betala tillbaka a-kassan.

– Det känns jättetråkigt. De borde ha haft någon tydlig regel för hur många gånger man fick arbeta. Det finns inte någon klar mall för hur man får lov att anlita ett sånt här företag.

Numera har hon slutat använda sig av faktureringsbolag. Efter en tid med längre anställningar på tv-serier är hon nu tillbaka i reklambranschen – med eget företag.

– Jag har länge känt att det där med a-kassan är lite för jobbigt. Det känns bättre att bara klara sig själv.

Hon anser fortfarande att reglerna borde bli tydligare.

– Reglerna är skrivna som att alla människor har ett fast jobb som de jobbat på i 30 år. Det är inte så det är längre, säger Kajsa Alman.

LÄS OCKSÅ Krönika: Egenanställda på minerad mark – Yonna Waltersson