Skärmavbild 2017-02-16 kl. 08.11.02

Kammarrätten i Stockholm – februari 2015 

• En kvinna (Kajsa Alman) sökte och fick a-kassa hos Unionen men blev senare tvungen att betala tillbaka 30 000 kronor eftersom hon under tiden som arbetslös tagit flera jobb via företaget Frilans Finans. Hon överklagade hela vägen till kammarrätten som gick på a-kassans linje. Eftersom kvinnan hade så många arbets-givare ska hon ses som företagare och måste betala tillbaka a-kassan. Läs mer om det här.

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 08.11.07

Kammarrätten Göteborg – september 2015

• En man sökte a-kassa hos Unionen men fick avslag för att han sågs som en egen företagare efter att han utfört filmuppdrag för två företag via Frilans finans. Han överklagade och både förvaltningsrätten och kammarrätten gick på mannens linje. Visserligen utförde mannen till viss del uppdraget självständigt, men andra skäl vägde över. Därför sågs han inte som företagare och hade rätt till a-kassa enligt domstolarna.

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 08.11.02

Förvaltningsrätten i Malmö – september 2016

• En kvinna sökte a-kassa hos IF Metall men fick avslag eftersom hon utfört uppdrag som serietecknare via Frilans finans och sågs som en företagare. Själv menade hon att arbetena varit av hobbykaraktär men förvaltningsrätten höll inte med. Bland annat eftersom hon hade marknadsfört sig själv samt själv kontaktat uppdragsgivare. Därför fick hon inte rätt till a-kassa.

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 08.11.07

Kammarrätten i Jönköping – oktober 2016

• En man sökte a-kassa hos Transportarbetarnas a-kassa men fick avslag eftersom han arbetat som översättare via Frilans finans. Han överklagade till förvaltningsrätten som gav samma besked. Men Kammarrätten höll inte med. Eftersom han bara haft en arbetsgivare och ersatts per timme menade Kammarrätten att han inte kan ses som företagare.

LÄS OCKSÅ A-kassan ett lotteri för egenanställda

LÄS OCKSÅ Fick betala tillbaka 30 000 till a-kassan

LÄS OCKSÅ Krönika: Egenanställda på minerad mark – Yonna Waltersson