STOCKHOLM 20150507 : LO,TCO och Saco bildar bistÂndsorganisationen Union to Union. Eva Nordmark, ordfˆrande TCO. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300

Eva Nordmark, ordförande TCO. Foto: Maja Suslin/TT

TCO hotar att anmäla Sverige till EU-kommissionen om inte anställdas villkor skyddas vid offentlig upphandling.

LÄS OCKSÅ Förslaget om offentlig upphandling – det handlar det om

För en knapp månad sedan röstades regeringens förslag till upphandlingsregler ner av riksdagen. Allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna såg till att de bestämmelser som skulle skydda de anställdas villkor ströks.

– Med den konsekvensen att Sverige riskerar att bryta mot EU-rätten, skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

I regeringens förslag till nya upphandlingsregler, fanns skrivningar som skulle hindra lönedumpning och garantera att anbud inte skulle kunna bygga på låga löner eller andra villkor sämre än vad den svenska avtal och lagar föreskriver.

LÄS OCKSÅ Riksdagsnej kan få konsekvenser för utsatta arbetare i utvecklingsländer

Kvar efter riksdagens behandling finns formuleringen att myndigheter ”bör” ställa arbetsrättsliga krav i en offentlig upphandling.
I riksdagsbeslutet finns en uppmaning att regeringen ska återkomma med ett nytt förslag kring hur de anställdas rättigheter ska skyddas. TCO anser att det brådskar:

– Om regeringen och allianspartierna inte skyndsamt hittar en lösning kommer TCO att anmäla Sverige till EU-kommissionen, som kan resultera i omfattande böter för svenska staten, skriver Eva Nordmark.

TCO har 1,3 miljoner medlemmar. Många jobbar med offentliga upphandlingar av tjänster och varor. Än fler berörs dessutom då de jobbar i företag som levererar till den offentliga sektorn.

TCO har anmält Sverige tidigare under året. I ett så kallat överträdelseärende tvingades Sverige att skärpa lagen om anställningsskydd för att försvåra missbruk av upprepade tidsbegränsade anställningar.

LÄS OCKSÅ Därför tänker vi rösta ja respektive nej till upphandlingslagen

TCO har under debatten fram till riksdagsomröstningen träffat både regeringen och Allianspartierna för att presentera ett eget kompromissförslag, som innebär att reglerna bara ska gälla för större upphandlingar.

Enligt Eva Nordmark skulle då två av tre upphandlingar undantas och därmed skulle allianspartierna invändningar att små och medelstora företag hotas om de måste uppfylla det regelverk regeringen föreslog.