Oscar Sjöstedt. Foto: Janerik Henriksson/TT

SD:s beslut att rösta mot regeringens förslag om de anställdas villkor vid upphandling föregicks av flera möten med Almega.

LÄS OCKSÅ Fack rasar mot stoppad upphandlingslag

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt träffade Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg åtminstone två gånger för att diskutera regeringens upphandlingsförslag, skriver tidningen Dagens Industri.

Lindberg har också försett Sjöstedt med underlag från Svenskt Näringsliv, liksom en konsultrapport från advokatbyrån Lindahls.

Oscar Sjöstedt beskriver mötena med Almegachefen som ”värdefulla”, enligt Dagens Industri. Och Ulf Lindberg bedömer själv att kontakterna har gjort skillnad.

Svenska myndigheter upphandlar varor och tjänster för omkring 600 miljarder kronor om året. Regeringens förslag skulle innebära att upphandlande myndigheter ska kräva att leverantörerna ger sina anställda löner, semestervillkor och arbetstider i nivå med kollektivavtal. Däremot skulle kollektivavtal inte vara ett krav (och inte heller tjänstepension eller försäkringar som följer med kollektivavtal).

LÄS OCKSÅ Riksdagsmajoritet mot ny upphandlingslag

Att de borgerliga partierna är skeptiska till förslaget stod klart redan före sommaren, men SD:s inställning klarnade först i går, tisdag, då Oscar Sjöstedt dömde ut förslaget i en debattartikel i Dagens Industri.

Han skrev bland annat att den majoritet av småföretagen som saknar kollektivavtal skulle uteslutas från att delta i offentliga upphandlingar om regeringens förslag genomförs. Och att förslaget innebär att de upphandlande myndigheterna skulle ta över uppgiften att tolka kollektivavtal från arbetsmarknadens parter. Argumenten sammanfaller på flera punkter med Svenskt Näringslivs.

LÄS OCKSÅ Kollektivavtal ska gälla vid offentlig upphandling

SD:s ställningstagande upprör flera berörda fackförbund. Transports ordförande Lars Lindgren sa på tisdagen till Arbetet att SD:s ekonomisk-politiske talesperson låter som ett eko av Svenskt Näringsliv, och att Svenskt Näringsliv har skrivit hans manus.

LÄS OCKSÅ: Shekarabi: Vill ha brett stöd för förslaget om upphandling