När höstens avtalsrörelse drar igång är en av de tidigare mer tongivande rösterna inte längre med. Kommunals före detta ordförande Annelie Nordström fick i våras kliva av efter den omtalade Kommunalskandalen. Nu väljer hon att tala ut i Arbetet och ge sin bild av den fackliga värld som fram till nyligen var hennes vardag. Formuleringarna är beska för samtliga inblandade parter. Läs hela intervjun här.

Annelie Nordström tror inte att det blir någon LO-samordning den här hösten eftersom hon menar att det råder en kartellbildning som står i vägen för konstruktiva lösningar. Jämställdhetsfrågan återkommer inte oväntat som den ständiga stötestenen: ”Killarna gaddar ihop sig och gnäller på varandra. Det blir en slags tuppfajt där vi sitter mittemellan och försöker vara konstruktiva. Så kan det inte fortsätta”.

I hårda ordalag säger hon också att LO lägger sig alldeles för platt för Socialdemokraterna och ”slickar uppåt”. Förändringarna av las och situationen för visstidsanställda är två områden som hon menar att regeringen har misslyckats med.

Den före detta Kommunalbasens ord lär inte stå oemotsagda. Men att Annelie Nordström skulle nöja sig med att befinna sig på åskådarplats är bara att glömma.

I veckan kan vi också visa att allt färre LO-förbund ger pengar till Socialdemokraterna. Sedan 2010 har det ekonomiska stödet minskat med nära hälften, till 5,8 miljoner kronor. Av de 14 förbunden är det numera bara hälften som ger pengar till S.

De förbundstoppar som Arbetet talat med är förvisso fortfarande ense om att medlemmarna tjänar på en facklig-politisk samverkan. Men att relationen mellan fack och parti är under press är ingen hemlighet. Även om en brytningspunkt än så länge inte ligger i korten lär flera fackförbund välja att driva allt fler frågor på egen hand. Med det torde följa en diskussion om vad förbunden egentligen ska lägga pengar på.

Arbetet har förresten lyckats komma över manuset till det stundande avtalsdramat. Vi kan avslöja att den kommande säsongen innehåller ilskna beskyllningar, gastkramande cliffhangers och kittlande dueller. Läs allt som du behöver veta inför stundande säsongssläpp av Avtalsrörelsen här på webben på måndag den 29 augusti!