STOCKHOLM 20160816 Socialdemokraternas partisekreterare Carin J‰mtin avgÂr. Hon kommer inte att st till fˆrfogande fˆr omval vid partikongressen n‰sta Âr utan l‰mnar sin post denna mÂnad. Foto: Izabelle Nordfjell / TT / kod 11460

Carin Jämtin. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Jämtin försäkrar att det inte finns vare sig politiska eller några andra, dolda, skäl till att hon lämnar. Det är dags att byta, helt enkelt, tycker hon.

– Jag tycker om att bestämma själv över mitt liv. Jag har funderat en tid nu och om jag ska ställa upp för omval nästa år, så handlar det om minst ytterligare tre år, och det är ganska lång tid för att vara på tå hela tiden, säger hon.

Carin Jämtin tillträdde som partisekreterare 2011 i samband med att Håkan Juholt blev partiledare. Men hon valdes av partikongressen och var inte specifikt partiledarens val. Hennes tuffaste uppgift under åren kom också att bli hanteringen av krisen kring Håkan Juholt, något som hon fick beröm för internt i partiet.

LÄS OCKSÅ Ris och ros från fackligt håll för Carin Jämtin

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommenterar skriftligt Jämtins besked:

”Även om jag har förståelse för hennes beslut, kommer jag att sakna henne i det dagliga arbetet. Jag vet att jag talar för hela partiet när jag uttrycker tacksamhet för vad hon har uträttat de här åren”, skriver Löfven.

Efter Aida Hadzialics avgång har Jämtin varit med i spekulationerna om vem som ska bli nytt statsråd.

– Jag kommer inte att bli statsråd, säger Carin Jämtin, som var biståndsminister 2003—2006.

LÄS OCKSÅ Arbetets serie om Socialdemokraternas kris där Carin Jämtin kommenterar partiets utveckling

Det har också hävdats att hon blev besviken över att inte ha blivit utsedd till statsråd i Stefan Löfvens regering 2014.

– Det är inte sant. Som partisekreterare har man faktiskt mer makt och jobbar med en bredare palett. Det är det roligaste jag har jobbat med i min karriär och jag är ganska stolt över vad jag gjort, säger hon.

Hon räknar upp tre saker. Och eftersom hon varit just partisekreterare börjar hon med utvecklingsarbetet i partiet.

– Vi har en tioårig plan för partiutvecklingen där vi tagit tydliga steg i både politik- och organisationsutvecklingen. Vi har fler studier, fler kvinnliga ledare och fler yngre under 35 år. Vi har också knutit ihop kommunpartiet med rikspartiet.

– Det andra är naturligtvis valsegern. Målet var 35 procent, vilket vi inte nådde men vi nådde målet att bilda regering och det tredje jag vill ange, att vrida politiken och landet i en mer jämlik riktning, säger Jämtin.

Hon sitter i riksdagen som ersättare i konstitutionsutskottet och utrikesutskottet och avser att fortsätta där.

En ny partisekreterare kommer att utses vid partistyrelsens sammanträde den 27 augusti.

Fakta Carin Jämtin

• Carin Jämtin är 52 år och född i Stockholm.

• Partisekreterare 2011-2016.

• Oppositionsborgarråd i Stockholm 2006-2011.

• Biståndsminister 2003-2006.

• På 90-talet bland annat förbundskassör och förbundssekreterare i SSU samt ombudsman för Socialdemokraterna.

Källa: Socialdemokraterna