Redan i våras fanns det intern kritik mot Carin Jämtin rapporterade Arbetet. I det tysta har det levererats krav på hennes avgång.

LÄS OCKSÅ Carin Jämtin (S) avgår

Partiveteranen Anders Karlsson, skåning med lång erfarenhet från tunga riksdagsuppdrag, menade då att Carin Jämtin borde driva på den ideologiska debatten.

– Absolut. Absolut. Vi borde markera tydligare att vi är ett parti med visioner som står för större jämlikhet och solidaritet, sade Anders Karlsson.

En högt uppsatt facklig representant ansåg redan i våras att det krävdes förändringar. Vederbörande förklarade då:

– Det behövs en ny partisekreterare. Vi behöver en partiledning som är partipolitisk. Som statsråd måste du känna att dina tuffaste kritiker finns inom ditt eget parti.

LÄS OCKSÅ Ris och ros för Carin Jämtin från fackligt håll

Kritiken har bland annat handlat om att partiet varit alltför osynligt. Allt fokus har hamnat på regeringen.

– Jag skulle vilja se en större åtskillnad mellan partiet och regeringen. Regeringen måste regera landet och kunna göra kompromisser. Partiet däremot måste vara visionärt, förklarade Anders Karlsson, något som flera fackliga företrädare som inte ville framträda med namn instämde i.

Uppfattningar fanns om att det hos den socialdemokratiska ledningen funnits en obefogad rädsla för att partiet ska framstå som splittrad och att därmed partiorganisationen har tvingats hålla en för låg profil.

– Ledningen vill helst att alla ska vara med på deras förslag. Men så fungerar det ju inte, menade en annan facklig företrädare med god insyn.