STOCKHOLM 20151202 Daniel Suhonen under ett seminarium om 7 timmars arbetsdag, arrangerat av tankesmedjan Katalys och Daniel Suhonen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

Daniel Suhonen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Socialdemokraterna behöver en partisekreterare som för fram partiets politik, inte bara försvarar regeringens kompromisser, säger Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

LÄS OCKSÅ Kritik mot Jämtin föregick avgången

– Det var väntat att Carin Jämtin skulle avgå. Hon har varit rätt osynlig,  säger Daniel Suhonen, chef för det fackliga idéinstitutet Katalys, som startats av LO-förbunden inom 6F.

Han fortsätter:

– Problemet är att partiorganisationen har försvunnit. ”Socialdemokraterna” har blivit synonymt med regeringen och S-riksdagsgruppen. När Carin Jämtin uttalat sig har hon gjort det från riksdagshuset, inte partihögkvarteret på Sveavägen 68.

Vad Socialdemokraterna behöver nu är någon som ser till att partiet kommer fram, inte bara regeringen, anser Daniel Suhonen.

– Som ena parten i en koalitionsregering tvingas Socialdemokraterna ständigt till kompromisser. Då är det extra viktigt att ha en partisekreterare som säger vad Socialdemokraterna faktiskt tycker.

Han anser också att partiet behöver moderniseras i sina former.

– Socialdemokraterna är nästan ensamma i Europa om att inte ha öppna val till partiledarposten och andra uppdrag. Det vore bra med kandidater som öppet går ut och säger vad de vill.

LÄS OCKSÅ Därför avgår Carin Jämtin som partisekreterare

Kommunals nye ordförande Tobias Baudin anser däremot att Carin Jämtin har fungerat bra som partisekreterare. Både under sin tid som LO:s förste vice ordförande och då han var vice ordförande i Kommunal samarbetade han mycket med Carin Jämtin och träffade henne ofta.

– Det har funkat bra organisationsmässigt, och även på ett personligt plan. Vi har haft ett otroligt bra samarbete, säger Tobias Baudin, som ledde LO:s valkampanj 2014, då LO för första gången genomförde en egen, facklig valrörelse.

Tobias Baudin, som inte har några partipolitiska uppdrag, har inga synpunkter på vem som bör bli ny partisekreterare för Socialdemokraterna.

– För mig är det inget krav att partisekreteraren ska komma från de fackliga leden. Det viktiga är att hon eller han har en syn på facket som en viktig samverkanspart.

Seko:s ordförande Jan Rudén, som är ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse, anser att Carin Jämtin har gjort ”ett gott jobb”, med tillägget att han inte har erfarenhet av någon annan partisekreterare än just Carin Jämtin.

LÄS OCKSÅ Arbetets serie om Socialdemokraternas kris där Carin Jämtin kommenterar partiets utveckling