Lunchkören övar en gång i veckan med körledaren Camilla Karlsson.
– Jag vill inte köra för hårt, det ska vara lättsamt, säger hon. Foto: Robert Henriksson

Körsång på lunchen ska minska stress och sjukskrivning bland kommun­anställda i Östersund. – När körsången är slut trallar jag hela vägen till bilen och jag är glad resten av dagen, säger arbetsterapeuten Sarah Eriksson.

LÄS OCKSÅ Kultur på recept i Skåne och Jönköping

Det är tack vare körledaren Camilla Karlsson, Östersunds kommun och Jämtlands musikskola som Sarah Eriksson mår bättre. Hon är heltidssjukskriven för utbrändhet. Men från att tidigare knappt lämnat hemmet sjunger hon numera i tre körer.

”Because I’m happy”. Lunchkören tar i till tonerna av Pharrell Williams i Gamla Tingshuset.

– Ni måste öva hemma på att sjunga och dansa.

Camilla Karlsson står och spelar på sitt elpiano. Vänstra foten stampar takten hela tiden. Kördeltagarna, alla kvinnor, skrattar. Om mindre än tre veckor är det, för alla som vill, terminsavslutning med stor konsert, tillsammans med flera andra körer.

– Ni måste skaffa er muskelminne så att ni kan slappna av, uppmanar Camilla Karlsson.

– Se inte så allvarliga ut. Det här är roligt!

Skratten avlöser varandra. 

– Det är sådan glädje att sjunga i kör. Jag gick från att inte sjunga alls, till att vara med i tre körer, säger Sarah Eriksson som tidigare arbetade i kommunen som arbetsterapeut.

Britt-Marie Rudolfsson instämmer. Hon har sjungit i lunchkören sedan starten för fyra år sedan. Då var hon specialpedagog och sjukskriven på halvtid. Nu är hon pensionär.

– Det här är mindfulness på högsta nivå. Vi jobbar mycket med aktiv andning och då kommer man ner i varv.

Carina Otterfalk, Lena Allonen, Ann-Cathrine Wasell, Britt-Marie Rudolfsson och Inger Bäckström Sjöström diskuterar låtarna till den kommande konserten. Foto: Robert Henriksson

Lunchkören var från början endast till för sjukskrivna men nu är den öppen för alla, även om de flesta är anställda i kommunen. Mary Lam Eriksson, rehabiliteringssamordnare i Östersunds kommun, berättar att tanken bakom initiativet till körsången var att minska arbetsrelaterade problem på sikt.

– Jag hade läst en del om att sång och körsång var bra för hälsan och för att minska stress. Oftast har friskvård varit inriktad på fysisk aktivitet och inte på bättre själslig hälsa.

Hösten 2012 anlitade kommunen Camilla Karlsson under en medarbetardag för anställda. Hennes uppgift var att leda alla i körsång.

– Det blev väldigt lyckat. Alla stod upp och sjöng tillsammans, berättar Mary Lam Eriksson.

Och hos Camilla Karlsson fanns samma tanke, att körsången kunde användas som regelrätt friskvård.

– Jag har fem barn och varje gång jag kom tillbaka från en föräldraledighet såg jag hur folk mådde sämre och sämre. Jag kände att jag ville bidra på något sätt.

Under åren har hon märkt hur sjukskrivna håller fast vid körsången. Hon ser också hur avslappnade de blir med hjälp av den andningsteknik som hon lär ut.

”Clap along if you know what happiness is to you”. Under takkronorna, som vittnar om tingssalens ålder, verkar det stundtals förvirrat. Hur var det nu igen med tonarten? Vem ska sjunga vad?

– Det är så häftigt att vara körledare, men det gäller att vara lyhörd. Jag vill inte köra för hårt, det ska vara lättsamt, även om körsången också ska vara en morot och förbättra självförtroendet.

Camilla Karlsson och Sarah Eriksson. – Det är sådan glädje att sjunga i kör, säger Sarah Eriksson som är sjukskriven för utbrändhet.

Att sjunga i friskvårdskören kostar 1 200 kronor per termin. Kommunanställda får sin avgift subventionerad med 600 kronor. Mary Lam Eriksson på kommunen hoppas att verksamheten består.

– Jag vill verkligen ge all eloge till Camilla. Hon utstrålar positiv energi, peppar och uppmuntrar, säger hon.

”Because I’m happy”. I Gamla Tingshuset har klockan blivit ett. De som inte redan lämnat lokalen packar raskt ihop sina saker. En sista uppmaning från Camilla Karlsson:

– Glöm inte att öva nu.

 

Fakta: Musik och hälsa

• Det finns starka forskningsbelägg för att musik dämpar stress och minskar produktionen av stresshormonet kortisol, och att det leder till minskad produktion av signalämnen som driver inflammationer, samtidigt som produktionen av antikroppar, som försvarar oss mot infektioner, ökar.

• Mer att läsa om hälsoeffekterna av musik och annan kultur finns till exempel på webbsidan Den kulturella hjärnan. Sidan drivs av The Cultural Brain Initiative, en satsning vid Karolinska institutet.

 

TEMA FRISKVÅRD

Ojämlikt stöd till friskvård

Det här får du friskvårdsbidrag för

Nedrustad företagshälsa oroar

Morgongympa med lagbasen

”Har hälsohetsen blivit för stor?”