Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Stina Gullander/TT

Efter flera års strid riskerar svenska regeringen och facken att falla på mållinjen. Elva EU-länder vill inte förändra utstationeringsdirektivet som skulle innebära att utländska arbetare skulle kunna få samma lön som svenska.

Parlamenten i elva EU-länder har gett ”gult kort” till ett förslag som kan leda till utländska arbetare kan få samma lön och villkor som svenska. Frågan är vad som händer nu.

– Det är för tidigt att spekulera om vad det här leder till. Min uppfattning är dock att EU-kommissionen ändå bör gå vidare med förslaget, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Ändå sedan Lavaldomen 2007 har det blåst kring EU:s utstationeringsdirektiv. Framförallt nordiska fack har rasat mot direktivet som gjort det svårt att kräva mer än avtalets lägsta lön för utländska arbetare. Även EU-kommissionen har i fler år deklarerat att de vill göra en förändring. Ordförande Jean-Claude Junker har lovat att ta itu med lönedumpningen i samband med att arbetare tillfälligt skickas till andra länder för att jobba.

I nästan tio år har fack och partier runt om i Europa jobbat för att förändra utstationeringsdirektivet. Den 8 mars i år kom ett EU-kommissionen med ett förändringsförslag som välkomnats av både socialdemokraterna och LO.

Denna vecka så löpte tiden ut för länderna att reagera på förslaget och nu visar det sig att mer än en tredjedel av EU-länderna är emot EU-kommissionens förändringsförslag som därmed får ett ”gult kort”. Det är främst länder i Öst- och centraleuropa som är emot, men även vårt grannland Danmark.

– Jag är förvånad över att till och med danska socialdemokrater står bakom ett gult kort. Deras argument är att man inte tycker att EU ska lägga sig i lönefrågorna. Det är precis samma argument som vi har och det är därför vi vill ha en ändring av utstationeringsdirektivet, säger Ylva Johansson.

Att EU-kommissionen får ett gult kort innebär att de måste överväga att förändra sitt förslag. Det gula kortet infördes 2009 i samband med Lissabonfördraget. Sedan dess har endast två gula kort delats ut. Det ena var 2012. Den varningen ledde till att EU-kommissionen var tvungen att backa från det så kallade Monti 2 förslaget som skulle utvidga strejkmöjligheterna i samband med att tjänster upphandlas från andra länder.

Det andra gula kortet delades ut 2013. EU-kommissionen ville inrätta en åklagarmyndighet men flera länder ratade förslaget. Trots det valde EU att ändå gå vidare med sitt förslag.

Claes-Mikael Jonsson, jurist och EU-expert på LO, hoppas att EU-kommissionen gör likadant denna gång.

– Det var väntat att det skulle bli ett gult kort men EU-kommissionen kan ändå köra på. Jag är optimist och tror att det här kan bli klart till jul.

– Det finns ett behov inom EU att visa att de klarar av att leverera. Det är många tunga aktörer som satsat mycket på att baxa igenom det här, säger Claes-Mikael Jonsson.

LÄS OCKSÅ

Lika lön för lika arbete i hela EU

Regeringen hoppas att EU lyssnar

EU-förslag hotar den svenska modellen

Länderna som gav gult kort

Följande 11 länder har givit EU-kommissionen gult kort vad gäller utstationeringsdirektivet:

Estland
Lettland
Litauen
Polen
Rumänien
Ungern
Slovakien
Bulgarien
Kroatien
Tjeckien
Danmark