Spegellockout igen för målarna
Konflikten mellan målarfacket och arbetsgivarna fortsätter med drag och motdrag. På onsdagen varslade arbetsgivarna om lockout av exakt samma personer som lägger ner arbetet när facket utvidgar sin pågående strejk den 22 april.
Det var i måndags som Måleriförbundet utvidgade sina stridsåtgärder med varsel om strejk för 440 medlemmar på 14 företag. Sedan i fredags strejkar 260 målare på 35 arbetsplatser. Även dessa är lockoutade av arbetsgivarna.
För arbetsgivarna är dessa svar, som de kallar spegellockouter, en metod för att få inflytande över dispenser.
En lockout av den personal som tas ut i strejk har i övrigt ingen större praktisk betydelse, utan ska främst ses som ett taktiskt spel och ett inslag i kampen om den allmänna opinionen.
– Att göra en spegellockout är absolut nödvändigt eftersom Målareförbundet har valt att trappa upp konflikten ytterligare. Just nu ser vi inget intresse från Målareförbundet att återuppta dialogen eller att inleda konstruktiva förhandlingar, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen, i ett pressmeddelande.
Målarnas avtalssekreterare Peter Sjöstrand har tidigare konstaterar i Arbetet att spegellockouter har föga effekt.
– Ärligt talar förstår jag inte varför arbetsgivarna varslar om spegellockout. Det ändrar inte situationen, sa han när arbetsgivarna svarade på den pågående strejken med en spegellockout.
LÄS OCKSÅ
Måleriföretagen tror på långkonflikt
”Vi strejkar för vårt lönesystem”
6F: Utspel ett steg mot en riktig LO-samordning
Måleriföretagen varslar om spegellockout