mm_36

Björn Hellman, vd Måleriföretagen. Foto: Press

Nu ser konflikten ut att bli långvarig, säger Måleriföretagens vd Björn Hellman sedan Målareförbundet lagt ett nytt strejkvarsel. Arbetsgivarna tror att 6F styr Målareförbundets agerande.

– Det är bedrövligt att Målareförbundet väljer att trappa upp konflikten i stället för att bjuda in till konstruktiva förhandlingar, säger Måleriföretagens vd Björn Hellman.

Måleriföretagen har på måndagseftermiddagen tagit emot Målareförbundets nya varsel, som innebär att ytterligare 440 målare vid 14 företag tas ut i strejk.

Vd Björn Hellman är upprörd.

– Det har känts som om Målareförbundet väljer konflikt framför förhandling i hela den här avtalsrörelsen. Det blir allt tydligare att Målareförbundet följer en spelplan som är uppgjord av 6F. Inte av Målareförbundet självt, säger Björn Hellman.

Vilka belägg har du för att 6F håller i trådarna?
Vi har intensiva kontakter med kollegorna i byggbranschen, svarar Björn Hellman. Vi lägger samman den information vi får. Det finns ett mönster.

Björn Hellman ser ingen logik i att facket går ut i konflikt för att behålla ackordssystemet.

– Vi har gjort klart att vi inte alls vill ta bort ackordssystemet, bara ändra uttaget av de avgifter som finansierar systemet så att de bärs av de företag som faktiskt använder ackord.

Ackordslön är en utmärkt löneform i exempelvis nyproduktion, anser Björn Hellman. I andra sammanhang passar den sämre.

När bara 25 procent av företagen i branschen använder ackordslön är det fel att alla måleriföretag måste vara med och betala för ackordslöner, resonerar arbetsgivarna.

Medlarna avsade sig sitt uppdrag i torsdags kväll, sedan Målareförbundet hade sagt nej till deras bud. Inga initiativ tas alltså från medlarhåll. Inte heller från Måleriföretagen, som tyckte att medlarnas bud var ”balanserat” och sa ja till det.

– Bollen ligger hos Målareförbundet, säger Björn Hellman. Men de väljer upptrappad konflikt. Det är risk att det här blir långvarigt.

LÄS OCKSÅ

”Vi strejkar för vårt lönesystem”

Målarna går ut i strejk

6F: Utspel ett steg mot en riktig LO-samordning

Måleriföretagen varslar om spegellockout

Medlare ska lösa målarkonflikten

Målarna hotar med strejk

Målaravtal uppsagt av facket

Varsel kan inleda målarförhandling