2014 Peter Sjöstrand Sittande Bakgrund

Peter Sjöstrand. Foto: Peter Knutson

Målarna varslar om strejk och vill ta ut 260 medlemmar den 8 april. Måleriföretagen har hävdat att målarnas krav motsvarar en kostnadsökning på mer än 20 procent.

– Minst sagt kreativ matematik, kommenterar Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand. Vårt lönekrav är på 3,2 procent.

Målarna har också lagt vikt vid behovet av personlig skyddsutrustning på arbetsplatserna i förhandlingarna. Det är detta som, enligt Peter Sjöstrand, arbetsgivarna blandar in i kostnaderna, som om även det handlade om löneförhöjningar.

– Att det är arbetsgivaren som ska betala för att en målare inte ska få sina egna glasögon förstörda på arbetet är väl ändå ett högst rimligt krav som inte har med lönehöjningar att göra.

­ – Måleriföretagen skjuter in sig på vårt lönesystem, som är ett sorts ackordssystem. Det kommer att erodera helt och leda till sänkta löner om de får som de vill, säger Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Arbetsgivarna anklagar å sin sida Målareförbundet för att vara oansvariga, både genom att varsla om stridsåtgärder och genom att i fråga om lönenivå inte hålla sig i nivå med industrins ”märke”.

–  Vi är förundrade över Målareförbundets tillvägagångssätt. Skulle deras krav bli verklighet skulle många av våra företag få säga upp personal, och få skulle ha råd att nyanställa. Att Målareförbundet inte är intresserade att ta ansvar för sina medlemmars anställningar är mycket märkligt, säger Björn Hellman i ett pressmeddelande.

Parternas avtal löper ut den 31 mars.

LÄS OCKSÅ

Målaravtal sägs upp av facket

Målarnas konflikthot kvarstår