malinhansonwebbledartopp

Den 11 januari inledde Livs en blockad av Paus Bagarstuga. Det efter att företaget vägrat teckna kollektivavtal för sina anställda. Fallet är inte unikt i sitt slag. Under senare tid har vi sett flera fall där kollektivavtalsmodellens legitimitet utmanats från företagarsidan.

När Baka Stenugnsbageri i december anslöt sig till Visita för att slippa undan Livs krav insåg de snart att de hamnat under ett annat avtal, nämligen HRF:s. ”De går ju redan under ett kollektivavtal, men med fel förbund tydligen. Livs är inte kloka!”, skrek borgerliga debattörer när Livs fortsatte att företräda sina medlemmar vid bageriet.

Vad man måste förstå är att avtalen är framförhandlade inom enskilda områden. Vi som skriver har andra avtal än exempelvis sjuksköterskor. Skulle elektriker acceptera att få en annan yrkesgrupps löner för att arbetsgivaren ensidigt bestämt det? Knappast.

Om sådana här strider börjar förloras av facken är det ett hot mot hela kollektivavtalsmodellen. Yrkesgrupper riskerar då att försämra sina inkomster och gå miste om sina försäkringar därför att arbetsgivarna vill göra större vinst på deras arbete.

Det är vad högern alltid drömt om och det finns inga skäl att gå dem till mötes. Oavsett hur stor eller liten arbetsplats det rör sig om.

LÄS OCKSÅ:

Blockad mot bageri fortsätter

Livs inleder blockad mot Bageri i Västerhaninge