A worker forms dough for the Christmas cakes Original Dresdner Christstollen (Dresden Stollen) in the Morenz bakery in Dresden, eastern Germany, Thursday, Nov. 21, 2013. The stollen cakes contain dried fruit and are covered with sugar, usually eaten during the Christmas season. The Morenz bakery belongs to the German Association for the Protection of the Dresden Christmas Stollen which allows bakeries to produce and sell this cakes worldwide under the registered trademark"Echter Dresdner Christstollen". (AP Photo/Jens Meyer)

Foto: Jens Meyer/TT

Den blockad som inleddes den 11 januari av Livsmedelsarbetareförbundet mot Paus Bagarstuga i Västerhaninge fortsätter, men med färre blockadvakter.

Konflikten bottnar sig i att de anställda bagarna och konditorierna ska omfattas av kollektivavtal. Flera andra fackförbund har visat sitt stöd, både på sociala medier och på plats vid blockaden.

Med start i dag, tisdag den 26 januari, kommer dock Livs att minska närvaron av blockadvakter utanför bagarstugan, skriver Livs i ett pressmeddelande.

– Punktinsatser kommer att sättas in vid behov under den grundlagsskyddade konflikt som faktiskt pågår. Med detta önskar Livs att arbetsgivaren och facket snarast ska komma till ett avtalstecknande för de anställda bagarna och konditorerna. Skulle arbetsgivaren fortsatt motsätta sig detta är det Livs skyldighet att som fackförening främja arbetstagarnas rätt till schysta villkor, korrekta löner och facklig hjälp med de medel som svensk lag garanterar, säger Jolan Wennberg, ombudsman på Livs, i samma pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ:

Livs inleder blockad mot Bageri i Västerhaninge