Workers form dough for the Original Dresdner Christstollen cake (Dresden Christmas Stollen) in the bakery Wippler in Dresden, eastern Germany, Monday, Nov. 12, 2012. The company has orders for cakes from European countries as well as the US , Australia, China and Japan. The family business has been running for over 100 years (AP Photo/Jens Meyer)

Foto: Jens Meyer/TT

Livsmedelsarbetareförbundet har satt bageriet Paus Bagarstuga i blockad. Företaget vägrar teckna kollektivavtal. Medlingsinstitutet har inte lyckats ena parterna.

Efter en längre tids diskussioner om kollektivavtal varslade Livs om blockad i december. Parterna har trots medling inte kommit överens. Därför träder stridsåtgärderna i kraft.

– Vi kräver kollektivavtal för att de anställda ska garanteras schysta villkor, säger Jolan Wennberg, ombudsman för Livsmedelsarbetareförbundet i ett pressmeddelande.

– Vår uppgift som fackförening är att skapa så bra arbetsvillkor som möjligt och förhindra lönekonkurrens. Det är orimligt att företag ska öka sina egna vinster genom att inte betala ut rätt löner och ge sina anställda den trygghet de förtjänar.

Åtgärderna gäller tillsvidare.

På företaget Paus Bagarstugas hemsida kommenteras konflikten genom att de båda ägarna citerar bloggen Uvell.se. ”Nu är de ute efter fler små bagerier. Denna gång är det Paus Bagarstuga i Västerhaninge Centrum de bestämt sig för att ge sig på”.

Inget nämns där om att konflikten gäller kollektivavtal för de anställda.