Foto: Pontus Stenberg

Det är en tidigare chef på Kolmårdens djurpark som åtalas misstänkt för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, enligt åtalet gällande en uppmärksammad vargattack. Den förre chefen har enligt åtalet i sin befattning haft ansvar för arbetsmiljöarbetet i och vid varghägnet och för de personer som vistas i och arbetar i hägnet.

Även själva djurparken Kolmården åtalas, framgår av handlingarna i ärendet.

– Jag har slitit med det här sen 2012, vi har inte vänt på varenda sten utan vi har vänt på vartenda jäkla sandkorn. Det är en komplexitet i ärendet som har varit ganska betydande, sade kammaråklagare Jan Olof Andersson, till TT i går.

Brottet bedöms som grovt eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag, och då det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet, samt att den tidigare chefen gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag.

Kolmården åläggs dessutom företagsbot om fyra miljoner kronor, enligt yrkandet.

Kolmårdens djurpark och den före detta chefen har visat brister på en lång rad områden, enligt kammaråklagare Linda Schön. Djurparken och chefen har låtit bli att kontrollera om det fanns risker i arbetet, kolla om det funnits skriftliga och andra instruktioner, genomföra åtgärder när saker hänt.

Inte heller har ledningen sett till att anställda inte jobbar ensamma i hägnet, eller gett dem möjligheter att lätt kunna utrymma hägnet. Fungerande larm, och ett system för att reagera på larmet, har också saknats, enligt Schön.

LÄS OCKSÅ:

Krav på Kålmården efter vargattacken

Inget förbud mot ensamarbete med varg

Arbetsmiljöverket kräver åtal efter vargattack