Foto: Pontus Stenberg

Arbetsmiljöverket har inga planer på att förbjuda ensamarbete med varg efter söndagens dödsolycka vid Kolmårdens djurpark, där en kvinnlig djurvårdare bets ihjäl av en varg. Däremot kan dödsolyckan leda till åtal för arbetsmiljöbrott.

Både polisen och Arbetsmiljöverket har undersökt arbetsplatsen efter dödsolyckan. Polisen har inlett en förundersökning mot arbetsgivaren, men det är ännu oklart om den kommer att leda åtal för arbetsmiljöbrott. Kammaråklagare Jan Olof Andersson vid åklagarmyndigheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping, som kommer att hålla i förundersökningen, vill inte uttala sig om åtalsfrågan.

– Jag har inte hunnit göra en bedömning av polisens platsundersökning, säger han.

Polisen i Östergötland kommer att hålla förhör med personalen när chocken efter vargattacken lagt sig. Kriminalinspektör Anders Wallberg är dock övertygad om att dödsolyckan kommer att leda till åtal.

– Det här är en så pass allvarlig olycka så jag skulle bli förvånad om förundersökningen läggs ner, säger han till Folkbladet.

Inte heller på Arbetsmiljöverket vill man uttala sig om dödsolyckan innan arbetsgivaren lämnat in sin utredning.

– Det är arbetsgivarens skyldighet att redovisa för oss om man gjort en riskbedömning av ensamarbete med varg och hur man agerat mot eventuella risker, först därefter kan vi ta ställning, säger arbetsmiljöinspektör Peter Carleborn, som tillsammans med polisen inspekterade djurparken igår.

Finns en sådan riskbedömning på Kolmården?

– Vi lämnar inte ut några uppgifter i utredningsskedet. Men det handlar inte bara om man gjort en riskbedömning eller inte. Riskbedömningar kan ha väldigt olika kvaliteter.

Överväger ni ett förbud mot ensamarbete med varg?

– Nej, den frågan är inte uppe för tillfället. Man ska komma ihåg att det inte handlar om några vilda djur här, eftersom man fött upp vargarna med nappflaska.

Kolmården har stoppat all närkontakt med vargar efter dödsolyckan. Det gäller både personal och besökare.