Under året har bostadspriserna seglat i väg. Tjänstemän kan slåss om att ruinera sig på bostadsrätter i Stockholms innerstad. Den genomsnittliga arbetarkvinnan har knappast råd att köpa en lägenhet i huvudstadens kranskommuner – vi har hela kartan.

– Orättvisorna på bomarknaden är för stora, anser bostadsprofessor Hans Lind föreslår en statlig garanti för höjda räntekostnader.

Och bristen på bostäder sprider sig över landet.

Hyresrätter byggs det för lite av, anser många, och de som byggs är för dyra. I Göteborg görs försök att bygga billigare hyresrätter, men hur det blir i slutändan, och vilka som får tillgång till de lägre hyrorna återstår att se.

Boendet har blivit en kapitalvara – ”ett framgångsrecept för medelklassen”, enligt urbanhistorikern Håkan Forsell. Vad hände med rätten till bostad?
Följ också med till London, där bokatastrofen är ett faktum.

(Klicka på bilderna på att läsa varje del)

ƒlvstranden Utveckling

STOCKHOLM 20150122 Fikarummet i kollektivhuset p Fatburgsgatan 29. Reporter: Charlotta KÂks Rˆshammar Foto: Nora Lorek/ TT / kod: 11510

INGELA EDLUND

bostad-jasmin-515x343 (kopia)

malinericson-515x373 (kopia)

STOCKHOLM 20150304 Jaqueline Kisel pratar med bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) som talar p Kista folkhˆgskola och svarar p elevernas frÂgor om bostadsmarknaden. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

monica-flojt-515x343 (kopia)

inblickTingshuset (kopia)

bostadsgrafik (kopia)

annmargarethelivh1615-515x343 (kopia)

Charlotta intro (kopia)